INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

eu

jogállamisági mechanizmus

költségvetés

kifizetés

Lesz jogállamisági feltétel a kifizetéseknél, de nem lesz egyszerű élni vele

Lesz jogállamisági feltétel a kifizetéseknél, de nem lesz egyszerű élni vele

Infostart

A következő hétéves költségvetésben valóban a jogállamisághoz köthetik az uniós pénzek kifizetését, de a rendszer aktiválása nem lesz egyszerű folyamat - értesült az Euronews. Vagyis enyhült a korábbi szigor.

"Egy olyan feltételrendszer is a költségvetés része lesz, amely a tagállamok jó kormányzásának hiányosságait, a jogállamiság, a költségvetés és az unió pénzügyi értékeinek tiszteletben tartását kezeli majd." - írta az Euronews egy, a birtokába került nem nyilvános, a következő 7 éves költségvetési tervezet alapján.

A szöveg szerint az Európai Bizottság javasolhatja a pénzek visszavonását, és erre a tagállamok minősített többségének is rá kellene bólintani.

Ez a korábbi javaslathoz képest visszalépés.

Abban még az szerepelt, hogy ha a bizottság blokkolná az uniós pénzek kifizetését, akkor ezt a tagállamok minősített többsége tudná csak megakadályozni.

A Bloomberg hírügynökség tudósítója, Nikos Chrysoloras a Twitteren úgy fogalmazott a javaslatról, hogy az nagy győzelem az illiberális tábor számára,

mert gyengítették a feltételrendszert.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által jegyzett költségvetési javaslat legnagyobb vesztese a kohéziós politika és az agrárbüdzsé is lenne, ha azt a mostani formájában fogadják el.

Uniós források szerint nem lesz szükség újabb uniós csúcsra a költségvetés elfogadásához a jövő heti találkozón túl, mivel az egyeztetések kellően előrehaladott állapotban vannak. Charles Michel az összes tagállam vezetőjével találkozott, és a mostani javaslat lehetőséget ad arra, hogy minden vezető pozitívumként adhassa el hazájában a megállapodást.

Csütörtökön egyébként négy európai parlamenti frakció levélben kérte Charles Michelt, hogy kössék a jogállamisági normák betartásához az uniós kifizetések. A mostani javaslatra még nem reagáltak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018