eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Merkel: Németország és Magyarország közös úton jár - a nap hírei

Lát lehetőséget a megállapodásra a magyar kormányfő az uniós költségvetés ügyében a tagállamok között. Az eddiginél gyermekközpontúbbnak és gyakorlatorientáltabbnak tartja az új Nemzeti Alaptantervet a köznevelésért felelős államtitkár. Magyarországon és Európa-szerte is károkat és közlekedési fennakadásokat okozott a szélvihar. A nap legfontosabb hírei február 10-én.

Lát lehetőséget a megállapodásra a magyar kormányfő az uniós költségvetés ügyében a tagállamok között.Orbán Viktor a német kancellárral folytatott berlini tárgyalása előtt elmondta: a hétéves közösségi büdzsé ügyében eltér egymástól a magyar és a német álláspont. Angela Merkel hangsúlyozta: Berlin megérti a közösségi forrásokat igénylő tagállamok gondjait. Hozzátette: Németország és Magyarország közös úton jár, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott.

Felgyorsítaná és dinamikussá tenné a nyugat-balkáni bővítés folyamatát az Európai Bizottság - jelentette ki a brüsszeli testület átalakított bővítési javaslatát bemutatva az illetékes uniós biztos. Várhelyi Olivér az Európai Parlamentben elmondta: a bizottság kiáll azon véleménye mellett, hogy Albániával és Észak-Macedóniával meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat, ugyanis mindkét állam teljesítette az ehhez szükséges feltételeket.

Rendkívüli ülést tartanak az uniós egészségügyi miniszterek az új koronavírus terjedése miatt csütörtökön. Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos azt mondta: az ülés segíteni fogja a tagállamok fellépésének összehangolását. A kínai hatóságok adatai szerint meghaladta a 900-at a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma.

Az eddiginél gyermek-központúbbnak és gyakorlatorientáltabbnak tartja az új Nemzeti Alaptantervet a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: csökken az össz-óraszám, a tananyag és a lexikális tartalom, így kisebb lesz a diákok és a tanárok leterheltsége. Hozzátette: az új NAT-hoz igazítják a tankönyveket és az érettségit is.

Az új Nemzeti Alaptanterv visszavonását kérik a szocialisták, akik szerint a NAT nem szolgálja a magyar fiatalok érdekeit. Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa úgy értékelte, hogy a túlzottan lexikális ismeretekre épülő Nemzeti alaptanterv a 21. században elavult válaszokat ad a legfontosabb oktatási kérdésekre.

Kezdeményezi a parlament külügyi bizottságának összehívását Az MSZP a volt limai nagykövetről szóló híradásokkal összefüggésben. Mesterházy Attila, a testület szocialista alelnöke tájékoztatást vár az illetékesektől, hogy a posztjáról visszahívott Kaleta Gábort korábban megfelelően átvilágították-e. Sajtóhírek szerint a volt diplomatát gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekmény miatt menesztették, és azóta letartóztatásba került.

A rendszerváltás utáni első köztársasági elnökre emlékeztek Óbudán, Göncz Árpád születésének 98. évfordulóján. Iványi Gábor lelkész, volt országgyűlési képviselő hangsúlyozta: Göncz Árpád számára a béke és az élet mindenek felett állt. Hitt a média sokszínűségében és szabadságában. Az 1990 őszi taxisblokád idején államfőként békítően lépett fel a kormány és a tüntetők között.

Jelentősen nőtt a lakosság állampapírvagyona tavaly, a nemzeti bank adatai szerint a Magyar Állampapír Plusz adott lökést a lakossági befektetéseknek. 2019-ben 2268 milliárd forinttal nőtt a háztartások portfóliójában lévő állampapír-állomány.

Kora estig már 400 alkalommal riasztották a tűzoltókat a vihar okozta károkhoz.Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: a szél tetőket bontott meg, kéményeket rongált meg és fákat döntött ki. Eddig 120 lakó- és középületben keletkezett kár. A fák több helyen villanyvezetékre dőltek, emiatt több ezer fogyasztási helyen szünetelt átmenetileg az áramszolgáltatás.

Európa-szerte károkat és közlekedési fennakadásokat okozott a szélvihar. Lengyelországban 3, Csehországban, Svájcban és Svédországban egy-egy ember életét követelte a Ciara vihar. Lengyelországban 55 ezer, Bajorországban 10 ezer háztartás maradt áram nélkül. Többfelé leállt a vasúti forgalom és több száz repülő-, illetve hajójáratot kellett törölni.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak adományozta Pierre de Coubertin olimpiai kiáltványát egy orosz milliárdos. A modern olimpiai mozgalom atyjaként tisztelt francia gróf 1892-ben írta a dokumentumot az ókori görög játékok feltámasztásáról. A kiáltványt egy New York-i aukción vásárolta meg 8 millió 800 ezer dollárért Aliser Uszmanov. Az orosz milliárdos a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöke.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×