eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Szabadságfa a kaposvári Berzsenyi Dániel általámos iskola udvarán. Az 1929-ben ültetett kocsányos tölgy verseng az Európai Év Fája címért 2020-ban.
Nyitókép: https://www.treeoftheyear.org

Trianoni emlékfával neveztünk az európai versenybe

Idén egy 90 éves, kaposvári kocsányos tölggyel igyekszik elnyerni Magyarország az Európai Év Fája címet. Február végig lehet szavazni. Tavaly egyébként a magyar fa lett a győztes, a megmérettetés történetében immár negyedjére.

Idén már 16 ország csatlakozott, vagyis 16 fa versenyez az Európai Év Fája címért - mondta az InfoRádiónak Tokodi Nóra, a magyarországi Év Fája verseny szervezője, az Ökotárs Alapítvány munkatársa. A versenyt több mint 10 éve rendezi meg az Environment Partnership Association, ennek tagja az Ökotárs Alapítvány is.

Magyarországot egy több mint 90 éves kocsányos tölgy képviseli 2020-ban. Ez a kaposvári Szabadságfa, amely a Berzsenyi Dániel Általános Iskola udvarán áll - közölte Tokodi Nóra. A verseny magyarországi fordulóját ugyanis ez a fa nyerte meg 2019 októberében, 4431 szavazatot kapott akkor.

1929-ben ültették, a frissen átadott iskola épülete elé.

A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határt jelentő Írottkőről került Kaposvárra, és az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették - mondta Tokodi Nóra.

Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a nagy tölgyfa, hiszen az iskolai ünnepségek - évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről-időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő okleveleikre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapják emlékül.

Február elseje óta, február végéig lehet szavazni az európai megmérettetésen a www.treeoftheyear.org oldalon keresztül - mondta Tokodi Nóra. Az oldal egyébként minden részt vevő ország saját nyelvén elérhető. Megtekinthetőek rajta a 16 ország fájának történetei.

Fontos, hogy csak akkor lehet érvényes szavazatot leadni, ha két fát megjelölnek, vagyis ha úgy tetszik, saját országáé mellett egy másik szimpatikus fára is szavazni kell

- hívta fel a figyelmet Tokodi Nóra.

Elmondta azt is, hogy Magyarország nyerte meg eddig a legtöbbször ezt a versengést. Tavaly a pécsi Havi-hegyi mandulafára szavaztak a legtöbben, így immár negyedik alkalommal sikerült egy fánknak az első helyen végeznie. A győzelmi esélyhez a magyar szervező szerint nincs köze a tavalyi vagy a korábbi győzelmeknek. Az a legfontosabb, hogy hány embert, milyen kampánnyal tudnak megszólítani. Tavaly például olyan országokkal versenyeztünk, mint Oroszország, amely sokkal nagyobb lélekszámú, de mégsem tudták megnyerni, így a magyar jelölt lett az Európai Év Fája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×