eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma
Szabadságfa a kaposvári Berzsenyi Dániel általámos iskola udvarán. Az 1929-ben ültetett kocsányos tölgy verseng az Európai Év Fája címért 2020-ban.
Nyitókép: https://www.treeoftheyear.org

Trianoni emlékfával neveztünk az európai versenybe

Idén egy 90 éves, kaposvári kocsányos tölggyel igyekszik elnyerni Magyarország az Európai Év Fája címet. Február végig lehet szavazni. Tavaly egyébként a magyar fa lett a győztes, a megmérettetés történetében immár negyedjére.

Idén már 16 ország csatlakozott, vagyis 16 fa versenyez az Európai Év Fája címért - mondta az InfoRádiónak Tokodi Nóra, a magyarországi Év Fája verseny szervezője, az Ökotárs Alapítvány munkatársa. A versenyt több mint 10 éve rendezi meg az Environment Partnership Association, ennek tagja az Ökotárs Alapítvány is.

Magyarországot egy több mint 90 éves kocsányos tölgy képviseli 2020-ban. Ez a kaposvári Szabadságfa, amely a Berzsenyi Dániel Általános Iskola udvarán áll - közölte Tokodi Nóra. A verseny magyarországi fordulóját ugyanis ez a fa nyerte meg 2019 októberében, 4431 szavazatot kapott akkor.

1929-ben ültették, a frissen átadott iskola épülete elé.

A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határt jelentő Írottkőről került Kaposvárra, és az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették - mondta Tokodi Nóra.

Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a nagy tölgyfa, hiszen az iskolai ünnepségek - évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről-időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő okleveleikre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapják emlékül.

Február elseje óta, február végéig lehet szavazni az európai megmérettetésen a www.treeoftheyear.org oldalon keresztül - mondta Tokodi Nóra. Az oldal egyébként minden részt vevő ország saját nyelvén elérhető. Megtekinthetőek rajta a 16 ország fájának történetei.

Fontos, hogy csak akkor lehet érvényes szavazatot leadni, ha két fát megjelölnek, vagyis ha úgy tetszik, saját országáé mellett egy másik szimpatikus fára is szavazni kell

- hívta fel a figyelmet Tokodi Nóra.

Elmondta azt is, hogy Magyarország nyerte meg eddig a legtöbbször ezt a versengést. Tavaly a pécsi Havi-hegyi mandulafára szavaztak a legtöbben, így immár negyedik alkalommal sikerült egy fánknak az első helyen végeznie. A győzelmi esélyhez a magyar szervező szerint nincs köze a tavalyi vagy a korábbi győzelmeknek. Az a legfontosabb, hogy hány embert, milyen kampánnyal tudnak megszólítani. Tavaly például olyan országokkal versenyeztünk, mint Oroszország, amely sokkal nagyobb lélekszámú, de mégsem tudták megnyerni, így a magyar jelölt lett az Európai Év Fája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×