INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

év fája

országos erdészeti egyesület

szavazás

környezetvédelem

természet

Már lehet szavazni 2020 fájára

Már lehet szavazni 2020 fájára

Infostart

Vajon a tatár juhar, a kecskefűz vagy a rezgő nyár kapja a legtöbb voksot?

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már a hetedik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon,az Év fája tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) keresztül szavazzanak az érdeklődők a jövő évi Év fájára, amellyel a 2020-as esztendő fafaját választják meg a szavazásban résztvevők.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom kuratóriumának döntése alapján 2019. november 22-ig

a tatár juhar, kecskefűz és rezgő nyár fajok közül lehet választani,

melyek rövid ismertetése, bemutatása az on-line szavazás felületén érhető el. A szavazásra az Év fája honlapon nyílik lehetőség minden egyéni felhasználó részére egyszeri alkalommal. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is.

A tatár juhart (Acer tataricum) már a magyarok honfoglaló elődei is ismerték. Ökológiai szerepe jelentős, ugyanakkor kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt, ezért mára erőteljesen visszaszorult.

A kecskefűz (Salix caprea) leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Az egyetlen magyarországi fűzfaj, amely többletvíz nélkül él.

Az elegáns megjelenésű rezgő nyár (Populus tremula) a hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében

2019-ben a Sajmeggy kapta a legtöbb szavazatot. Középhegységeink bokorerdeinek vadgyümölcse a jelenlegi túltartott nagyvadállomány miatt visszaszorulóban van. Korábban fáját pipaszárak, sétapálcák és igényesebb faragványok készítésére alkalmazták, termése likőralapanyag.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018