eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin
Tilosban parkoló személyautó kerékbilinccsel rögzített kerékkel egy belvárosi utcában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Fellélegezhetnek a budapesti autósok, vége a büntetésnek

Csökkent a szabálytalan járművek elszállítása és az autósokkal szembeni helyszíni bírság 2019-ben, sőt a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság beszüntette a kerékbilincselést. Mostantól csak nagyon szükséges esetben büntetnek.

„Az intézkedési statisztikáink, illetve a tapasztalataink alapján megállapítható, hogy a járművezetők magatartása kismértékű javulást mutat a fővárosi közlekedésben, valamint a parkolási kultúrában” – felelte a Vezess kérdésére a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI). Az autósportál arra volt kíváncsi, hogy alakult Budapesten a büntetési helyzet, és kiderült, 2019-ben a FÖRI egyetlen autót sem bilincselt le a fővárosban. (Más kérdés, hogy a kerületi rendészetek továbbra is használhatják ezt az eszközt.) Ez egyelőre kísérlet, ha romlik a parkolási helyzet, újra elővehetik majd a módszert

Most elvileg inkább elszállítják a szabálytalanul parkolókat, csakhogy az elszállítások számában sem volt emelkedés, sőt a 2018-as 2680-ról 2372-re csökkent tavaly. Ha a kerékbilincselést és az elszállítást együtt nézzük, akkor hatalmasa a visszaesés, 2017-ben még több mint ötezer autós kereste vagy a bilincsleszedőt, vagy a kocsiját..

Az elszállításoknál inkább azt a megoldást alkalmazzák, hogy a forgalmat akadályozó járműveket, ha megoldható, csak arrébb rakják pár méterrel, és egy figyelmeztető/tájékoztató papír hátrahagyásával jelzik a sofőrnek a hibáját, valamint hogy hol találja a kocsiját.

A FÖRI által kiszabott helyszíni bírságoknál is az elmúlt négy év nagyon látványos csökkenést mutat. 2016 óta szinte a negyedére esett ezeknek a büntetéseknek a száma (5244 helyett 1132).

A FÖRI szerint a budapesti közlekedésében résztvevő autósok 90-95 százaléka szabályosan közlekedik és parkol, csak a maradék kis rész problémás. Központi döntés alapján mostantól másként állnak hozzájuk. Szolgáltatni akarnak, ezért inkább segítenek, kérnek, figyelmeztetnek, és csak szülséges esetben büntetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×