eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az unió versenyképességét szolgáló költségvetést szorgalmaz Orbán Viktor - a nap hírei

Kínában 259-re nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma. Az unió versenyképességét szolgáló költségvetést szorgalmaz a magyar kormányfő. Elhunyt Andorai Péter, a nemzet színésze. A nap legfontosabb hírei február 1-én.

Kínában 259-re nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és csaknem 12 ezerre a fertőzötteké. Az újabb 46 halálesetből 45-öt a járvány gócpontjának számító Hupej tartományból jelentették. Peking a szükséges egészségügyi felszerelés behozatalának megkönnyítését kérte az Európai Uniótól. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel több mint húsz további országban.

Nem fertőzött koronavírussal az a férfi, aki Kínából érkezett Budapestre - közölte a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Szlávik János elmondta: a fiatalember a járvány gócpontjaként ismert közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban járt egyetemre.

Soron kívül megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását a büntetés-végrehajtási szervezet. Orosz Zoltán szóvivő elmondta: a debreceni fogvatartottak naponta 20 ezer darab maszkot állítanak elő. A védőeszközöket az ország több pontján kialakított raktárakban tárolják.

Mostantól százszázalékos a meddőségi kezelések és az azokban használt gyógyszerek támogatása. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint egységessé és szabályozottá vált a meddőségi központok működése, és immár 12 helyen ingyenes a diagnosztikus eljárások teljes köre a férfiak és a nők számára egyaránt.

Februártól 6,4 százalékra emelkedik a Babakötvény éves kamatszintje - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: a kötvény népszerűségét jelzi, hogy az állománya januárban átlépte a 82 milliárd forintot, ami egy év alatt több mint 40 százalékos növekedést jelent.

A magyar miniszterelnök szerint még messze vannak egymástól az álláspontok az Európai Unió következő hétéves költségvetését illetően. Orbán Viktor a Kohézió Barátai csoport portugáliai kormányfői ülése után a legfontosabbnak az unió versenyképességének visszaszerzését nevezte, amihez a tagállamoknak a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosító költségvetésre van szükség.

Az Európai Unió és a tagállamok érdekeit tartja elsődlegesnek a brüsszeli főtárgyaló a britekkel folytatandó egyeztetéseken. Az Egyesült Királyság pénteki kilépése után a két félnek az év végéig kellene megállapodnia a jövőbeli viszonyról. London a szabadkereskedelmi egyezményt kiterjesztené a szolgáltatások kereskedelmére is. Michel Barnier főtárgyaló állítólag arra tesz majd javaslatot, hogy az unió kössön társulási megállapodást az Egyesült Királysággal.

Olaszországban újabb ügyben kezdeményezte az ügyészség Matteo Salvini mentelmi joga megvonását. A volt belügyminiszter ellen amiatt indult eljárás, hogy tavaly augusztusban nem engedett kikötni egy menedékkérőket szállító hajót, amely 164 emberrel a fedélzetén húsz napig vesztegelt a tengeren.

Minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal a palesztinok az amerikai elnök közel-keleti béketerve miatt. Mahmúd Abbász palesztin elnök az Arab Liga rendkívüli ülésén elfogadhatatlannak nevezte, hogy Donald Trump napokban bemutatott javaslata teljes egészében a zsidó államnak adná Jeruzsálemet. Elutasította a béketervet az Arab Liga is.

Sajtóértesülés szerint Irán és Ukrajna közösen fogja megvizsgálni a lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait a perzsa országban. A Tehran Times című lap az iráni közlekedési miniszterre hivatkozva azt írta: a szakértők a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet előírásait követik majd. Ha nem sikerül kinyerniük az adatokat a berendezésekből, akkor más megoldást keresnek.

Elhunyt Andorai Péter színművész. A nemzet színésze 71 éves volt. Andorai Péter munkásságát Jászai Mari-díjjal, Kossuth-díjjal és számos szakmai kitüntetéssel is elismerték. Az Enyedi Ildikó által rendezett Simon mágus címszerepéért több fesztiválon is elnyerte a legjobb színészi alakításnak járó díjat.

Elhunyt Tornai József író, költő. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 92 éves volt. Tornai Józsefnek az 1970-es évektől folyamatosan jelentek meg szépirodalmi és esszékötetei, valamint műfordításai. 1984-ben adták ki egyik legolvasottabb művét, a Vadmeggy című vallomásos esszéket szerelemről, házasságról. Tornai József megkapta a Kossuth-díjat kapott és elnyerte a nemzet művésze címet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×