eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

A kormánytól vár választ a budapesti szemétszállítás ügyében a főpolgármester - a nap hírei

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek. Arányos választ ígért Irán az Egyesült Államoknak, amiért meggyilkolta egyik katonai vezetőjét.

A kormánytól vár választ a budapesti szemétszállítás ügyében a főpolgármester. Karácsony Gergely Facebook bejegyzésében azt írta: birtokába került egy levél, amelyben a nemzeti hulladékgazdálkodási vállalat vezérigazgatója érvénytelennek minősíti a kabinet és a főváros közötti megállapodást, és erre hivatkozva nem fizeti ki a Fővárosi Közterület Fenntartónak járó összeget. A városvezető kifogásolja, hogy egy állami cég elvonja a budapestiek befizetésének jelentős részét, amellyel veszélyezteti az FKF működését, a hulladékszállítás biztonságát.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint új innovációs korszak kezdődött a magyar gazdaságban, kutatásban és felsőoktatásban. Palkovics László hangsúlyozta: Magyarország 2010 és 18 között megkétszerezte a kutatás-fejlesztésre fordított forrásokat, az idén pedig 25 százalékkal, 32 milliárd forinttal többet költ innovációra, mint 2018-ban. Hozzátette: megkezdődött az innovációt támogató intézményrendszer átalakítása.

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek. Horváth Ildikó területért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az egészségügyben dolgozók megbecsülése és az ágazatban tartása mellett. Ezért a béremelésen túl a munka- és lakhatási körülményeket is fejleszti nővérszállók építésével.

A pedagógusok bérének drasztikus emelését és az egészségügy reformját sürgeti legutóbbi jelentésében a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács. Bartus Gábor, a testület titkára az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a jelenlegi alacsony pedagógus bérekkel az országnak esélye sincs a tudástőke növelésére. Hangsúlyozta: egy tartósan csökkenő népességű országban azért is nagy szükség van az oktatás minőségének javítására, mert csak az teszi lehetővé a termelékenység javítását.

Már a héten megérkeznek a bankszámlára az idei első, már emelt összegű nyugdíjak. A parlament döntése alapján a járandóságok 2,8 százalékkal emelkedtek decemberhez képest, ugyanis a kormány szerint ekkora mértékben nő idén az infláció. Ha a vártnál nagyobb lesz a pénzromlás, a különbözetet novemberben kapják meg a nyugdíjasok.

Népszavazást kezdeményez az LMP az atomenergia betiltása és a megújuló energiaforrásokra történő átállás érdekében. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt országos elnökségének titkára azt mondta: Paks 2. az évszázad legrosszabb üzlete, rendkívül gazdaságtalan, minden magyar háztartásra óriási terhet ró, növeli az orosz függőséget és az atomerőmű működése sem biztonságos.

A honvédség felkészült arra, hogy szükség esetén evakuálja az Irakban állomásozó magyar katonákat - jelentette ki a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor hangsúlyozta: a műveleti területen a Magyar Honvédség folyamatosan elemzi a helyzetet az iráni-amerikai viszály nyomán.

Arányos választ ígért az iráni külügyminiszter az Egyesült Államoknak, amiért meggyilkolta az iszlám köztársaság egyik vezető tábornokát. Mohamed Dzsavád Zaríf a CNN-nek adott interjúban állami terrorizmusnak nevezte a múlt heti, Irakban végrehajtott amerikai légicsapásokat, amelyekben a tábornok is életét vesztette. Közben Iránban eltemették Kászim Szulejmánit. A szertartás előtt kialakult tolongásban több mint 50 embert halálra tapostak, és meghaladja a 200-at a sérültek száma.

Ausztriában beiktatta az új kormányt az államfő. Alexander Van der Bellen azt mondta: az osztrákok azt várják, hogy olyan kormányuk legyen, amely nyugodtan és lelkiismeretesen tevékenykedik az országért.

Spanyolországban megválasztotta miniszterelnöknek Pedro Sánchezt a parlament. A Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkára hangsúlyozta: a kisebbségi kormány minimálbéremelésre, a munkavállalók jogainak védelmére, a szociális jogok visszaállítására készül az oktatásban, az egészségügyben és a nyugdíjak terén.

A Charlie Hebdo francia vicclap elleni öt évvel ezelőtti terrortámadásra emlékeztek Párizsban. Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: 2015. január 7-én terrorista horror és antiszemita bűncselekmény érte a köztársaságot. 5 évvel ezelőtt egy algériai testvérpár tört be gépfegyverekkel a szerkesztőségbe és 11 embert lelőtt. Menekülés közben még hat embert gyilkoltak meg, mielőtt a rendőrök agyonlőtték őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×