eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Többségi tulajdont kíván szerezni a széntüzelésű Mátrai Erőműben az állam - a nap hírei

Az exit-poll szerint Horvátországban Zoran Milanovic volt kormányfő nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját. Megszavazta a külföldi katonai erők kivonulását célzó javaslatot az iraki parlament.

Többségi tulajdont kíván szerezni a széntüzelésű Mátrai Erőműben az állam - jelentette ki a köztársasági elnök. Áder János a Kossuth rádióban azt mondta: az Európai Unió a jövőben százmilliárd eurót kíván fordítani a térség 50 szénrégiójának átalakítására, ennek egyike lesz az erőműhöz tartozó lignitbányarendszer. Itt a tervek szerint részben gázerőmű létesül, részben hulladék-, illetve biomassza-égetés történik, a rekultivált területekre pedig naperőműpark települ.

Az államfő közmegegyezést és nemzeti minimumot sürgetett a klímaváltozás ügyében. Áder János retorikai fogásnak nevezte a klímavészhelyzet kihirdetését. Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem retorikai fogás volt a klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten, ugyanis a klímaszempontok elsőbbséget élveznek az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél.

Az idén is folytatódik a Nők 40 program - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A lehetőséggel azok élhetnek, akik 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek és a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba szeretnének menni. Nekik nem kell megvárniuk, amíg elérik a nyugdíjkorhatárt.

Bővül a Magyar falu program - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a költségvetés idén is rögzíti, hogy legalább 150 milliárd forint jut a Magyar falu programra. Ezenfelül további területekre jut plusz forrás, összesen 12,5 milliárd forint.

Az erősödő migrációs nyomás miatt megkétszerezi a határvédelemben részt vevő katonák számát a Honvédelmi Minisztérium. Böröndi Gábor a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese elmondta: a honvédség hétfőtől százra növeli a rendőrséggel közös járőrözésben részt vevő katonák számát, a kiszolgáló személyzettel együtt ez ötszáz embert jelent.

Horvátországban Zoran Milanovic volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt jelöltje nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját az exit poll adatok szerint. A felmérés szerint Zoran Milanovic a leadott voksok 53 százalékát, Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség jelöltje pedig a szavazatok majdnem 47 százalékát szerezte meg.

Nem sikerült az első kísérletre megszerezni a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget a spanyol ügyvezető kormányfőnek. A bizalmi szavazáson Pedro Sánchezt 166 képviselő támogatta. A második fordulóban, amelyet kedden tartanak, már elég lesz az egyszerű többség.

Felfüggesztette terrorellenes műveleteinek túlnyomó részét Irakban és Szíriában az amerikai vezetésű koalíció, hogy támaszpontjai védelmére összpontosítson az Iránnal kibontakozó feszültségek közepette. A szövetség egyben megerősítette, hogy felfüggeszti iraki kiképző misszióját és a helyi biztonsági erőknek nyújtott támogatást is a bázisai ellen végrehajtott rakétatámadások miatt.

Megszavazta az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot az iraki parlament. Az indítványban arra is felszólították a kormányt, hogy biztosítsa, külföldi erők ne használhassák többé Irak légterét, szárazföldi területét, illetve felségvizeit.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×