eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla

Elvesztette az első bizalmi szavazást a spanyol kormányfő

Nem sikerült az első kísérletre megszerezni a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget Pedro Sánchez spanyol szocialista ügyvezető kormányfőnek.

A vasárnap tartott bizalmi szavazáson Sánchezt 166 képviselő támogatta, ebből 120 szavazat saját pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) soraiból érkezett, 35 a baloldali radikális Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) képviselőitől, további tizenegyet pedig baloldali és regionális pártok képviselőitől kapott.

A 350 tagú képviselőházban abszolút többséget, legalább 176 szavazatot kellett volna szereznie a kijelölt miniszterelnöknek. A második fordulóban, amelyet jövő héten kedden tartanak, már elegendő lesz az egyszerű többség.

A novemberi választásokon győztes szocialisták vezetője reméli, hogy a jövő héten megkapja a bizalmat annak érdekében, hogy meg tudják alakítani a kisebbségi koalíciós kormányt a Podemos párttömörüléssel.

A PSOE és a Podemos még november közepén, közvetlenül a választások után kötött előzetes koalíciós kormányzati megállapodást, de együtt is kisebbségben vannak, 155 mandátummal rendelkeznek a 350 fős alsóházban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×