eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Óvatosan a lézeres díszkivilágítással

A házak karácsonyi díszítésére használt lézerfények elvakíthatják a pilótákat és tragédiát okozhatnak - figyelmeztet az ünnepek előtt a HungaroControl. A légiirányító cég arra kéri a lakókat, hogy ne irányítsanak ilyen fényeket az égbolt felé. A repülőgépvezetők lézeres megzavarása bűncselekmény; három év börtönt is lehet kapni érte.

A tavalyi közel 100 bejelentett esethez képest idén valamelyest kevesebb, 65 alkalommal jelezte a fel- vagy leszálló repülőgépek személyzete, hogy a földről lézerrel zavarták meg őket. Sokan nem gondolnak bele azonban, hogy a karácsonyi díszkivilágítás is okozhat problémákat a pilóták számára - mondta az InfoRádiónak Gerendai Dorottya, a HungaroControl szóvivője. Az utóbbi években divatba jött lézeres díszkivilágításnál ha nem pontosan a falra irányul, akkor egy rosszul elhelyezett eszköz fénye akár tíz kilométerről is elvakíthatja a pilótákat, ami közvetetten több száz utas életét veszélyezteti.

A lézeres zavarásról szóló bejelentések a repülésbiztonságért felelős HungaroControl Zrt. légiforgalmi irányítóihoz érkeznek be, akik minden esetben jelentik azokat az illetékes hatóságoknak, hiszen

a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minő akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

A kiskereskedelmi forgalomban kapható karácsonyi lézerfények esetén szimulációs kísérletek igazolták, hogy már a legkisebb lézerfény is befolyásolhatja a pilóták érzékelését, rosszabb esetben a látásukat tartósan károsítja. Az erős fény a látásra akár hosszú percekig hatással lehet.

Budapesten volt már arra is példa, hogy landoláskor a lézerfénnyel elvakított kapitánytól a másodpilótának kellett átvennie a repülő irányítását. Idén tavasszal pedig a békéscsabai repülőtér közelében egy tanulópilótát vakítottak el 5-6 kilométeres távolságból egy zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal. Emiatt a tanulópilóta elveszítette éleslátását, nem tudta leolvasni a repülőgép műszereinek adatait, így helyette az oktató landolt a géppel. A lézerezőt közvetlenül az eset után elfogták - tette hozzá a szóvivő.

A HungaroControl felhívásainak is köszönhetően az elmúlt évben csökkent a lézeres zavarások száma, azonban a karácsonyi időszakban gyakoribbá válnak az ilyen esetek.

A társaság éppen ezért arra kéri a felhasználókat, a lézerfény-rendszereket minden esetben úgy helyezzék el, hogy kizárólag a házak falát világítsák meg velük.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×