INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

drón

hungarocontrol

szepessy kornél

légtér

palkovics lászló

Egy drón a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban 2019. november 8-án.

A magyar légiirányítás harcba indul a tilosban járó drónok ellen – képek

InfoRádió

A magyar légtér irányítói számára komoly feladat a drónok jelenléte, minden évben többször is zavarják a fel és leszálló repülőket – nyilatkozta Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak.

A HungaroControl számára folyamastosan növekvő kihívás a drónok jelenléte a magyar légtérben, hiszen míg két évvel ezelőtt éves szinten négy drónészlelést jelnettek a fel- és leszálló gépek kapitányai, addig a tavalyi évben már 13-ra emelkedett ez a szám. Idén szinén négy észlelésnél tartanak, igaz, ebből hármat egymást követő napokon tapasztaltak az elmúlt hetekben.

Budapest, 2019. november 8.
Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója köszöntőt mond a II. Drón Konferencia és Expo megnyitóján a Várkert Bazárban 2019. november 8-án.
MTI/Kovács Attila
Budapest, 2019. november 8. Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója köszöntőt mond a II. Drón Konferencia és Expo megnyitóján a Várkert Bazárban. MTI/Kovács Attila

Szepessy Kornél vezérigazgató arra hívta föl a figyelmet, hogy ezek a drónreptetések a hagyományos légi forgalmon túl a repülőtér működését is nagyban megzavarják, emiatt jelentős energiát és fejlesztési forrásokat kell arra fordítaniuk, hogy a drónok felderítése, láthatósága a következő években megvalósuljon, amire momentán csak a hagyományos légi járművekre fókuszáló megoldásaik vannak, radarberendeések formájában.

Budapest, 2019. november 8.
Egy drón a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban 2019. november 8-án.
MTI/Kovács Attila
Budapest, 2019. november 8. Egy drón a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban. MTI/Kovács Attila

A nagyobb repülő tárgyakat látják, illetve képesek is azonosítani azokat transzpanderek segítségével, ugyanakkor a kicsi, tipikusan műanyag anyagól készülő drónokat a hagyományos radarjaik nem észlelik jelenleg, ezért óriási feladat, és kiemelt projektként is kezelik a HungaroControlnál, hogy mielőbb legyen egy kooperativ, vagyis együttműködő, valamint egy non kooperatív, tipikusan ellenséges szándékkal érkező drónok felderítésére irányuló rendszerük.

Elfogódrónok és virtuális falak

A drónok elhárítására számtalan, jellemzően kisérleti fázisban járó projekt és megoldás létezik. Ezek között szerepel például, hogy elfogódrónokkal vonják ki a forgalomból az illetéktelenül, nem kívánatos légtérrészekben feltűnő és tartózkodó drónokat, ahogyan virtuális falat is lehet húzni úgynevezett geofencinget alkotva a lezárt légterek határára – magyarázta a vezérigazgató. Tehát léteznek különféle technikák arra vonatkozóan, hogy a helytelenül működő drónokat megakadályozzák abban, hogy zavarják más üzemeknek a napi működését.

Budapest, 2019. november 8.
A Hensoldt Holding drónfelderítő és -elhárító rendszereket szállító cég bemutatója a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazár előtt 2019. november 8-án.
MTI/Kovács Attila
Budapest, 2019. november 8. A Hensoldt Holding drónfelderítő és -elhárító rendszereket szállító cég bemutatója a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazár előtt. MTI/Kovács Attila

A HungaroControl dolga azonban mégis ezen belül az, hogy lássák a drónokat, ezt célozza a kutatási-fejleszési projektjük is, amely most kezdődik és remélhetően rövidesen eredményt is hoz majd – tette hozzá Szepessy Kornél.

Budapest, 2019. november 8.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadást tart a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban 2019. november 8-án.
MTI/Kovács Attila
Budapest, 2019. november 8. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadást tart a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban. MTI/Kovács Attila

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Drónok és a légi irányítás – Szepessy Kornél, HungaroControl
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018