eur:
395.31
usd:
372.34
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Egy drón a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban 2019. november 8-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

A magyar légiirányítás harcba indul a tilosban járó drónok ellen – képek

A magyar légtér irányítói számára komoly feladat a drónok jelenléte, minden évben többször is zavarják a fel és leszálló repülőket – nyilatkozta Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak.

A HungaroControl számára folyamastosan növekvő kihívás a drónok jelenléte a magyar légtérben, hiszen míg két évvel ezelőtt éves szinten négy drónészlelést jelnettek a fel- és leszálló gépek kapitányai, addig a tavalyi évben már 13-ra emelkedett ez a szám. Idén szinén négy észlelésnél tartanak, igaz, ebből hármat egymást követő napokon tapasztaltak az elmúlt hetekben.

Budapest, 2019. november 8.
Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója köszöntőt mond a II. Drón Konferencia és Expo megnyitóján a Várkert Bazárban 2019. november 8-án.
MTI/Kovács Attila
Budapest, 2019. november 8. Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója köszöntőt mond a II. Drón Konferencia és Expo megnyitóján a Várkert Bazárban. MTI/Kovács Attila

Szepessy Kornél vezérigazgató arra hívta föl a figyelmet, hogy ezek a drónreptetések a hagyományos légi forgalmon túl a repülőtér működését is nagyban megzavarják, emiatt jelentős energiát és fejlesztési forrásokat kell arra fordítaniuk, hogy a drónok felderítése, láthatósága a következő években megvalósuljon, amire momentán csak a hagyományos légi járművekre fókuszáló megoldásaik vannak, radarberendeések formájában.

Budapest, 2019. november 8.
Egy drón a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban 2019. november 8-án.
MTI/Kovács Attila
Budapest, 2019. november 8. Egy drón a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban. MTI/Kovács Attila

A nagyobb repülő tárgyakat látják, illetve képesek is azonosítani azokat transzpanderek segítségével, ugyanakkor a kicsi, tipikusan műanyag anyagól készülő drónokat a hagyományos radarjaik nem észlelik jelenleg, ezért óriási feladat, és kiemelt projektként is kezelik a HungaroControlnál, hogy mielőbb legyen egy kooperativ, vagyis együttműködő, valamint egy non kooperatív, tipikusan ellenséges szándékkal érkező drónok felderítésére irányuló rendszerük.

Elfogódrónok és virtuális falak

A drónok elhárítására számtalan, jellemzően kisérleti fázisban járó projekt és megoldás létezik. Ezek között szerepel például, hogy elfogódrónokkal vonják ki a forgalomból az illetéktelenül, nem kívánatos légtérrészekben feltűnő és tartózkodó drónokat, ahogyan virtuális falat is lehet húzni úgynevezett geofencinget alkotva a lezárt légterek határára – magyarázta a vezérigazgató. Tehát léteznek különféle technikák arra vonatkozóan, hogy a helytelenül működő drónokat megakadályozzák abban, hogy zavarják más üzemeknek a napi működését.

Budapest, 2019. november 8.
A Hensoldt Holding drónfelderítő és -elhárító rendszereket szállító cég bemutatója a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazár előtt 2019. november 8-án.
MTI/Kovács Attila
Budapest, 2019. november 8. A Hensoldt Holding drónfelderítő és -elhárító rendszereket szállító cég bemutatója a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazár előtt. MTI/Kovács Attila

A HungaroControl dolga azonban mégis ezen belül az, hogy lássák a drónokat, ezt célozza a kutatási-fejleszési projektjük is, amely most kezdődik és remélhetően rövidesen eredményt is hoz majd – tette hozzá Szepessy Kornél.

Budapest, 2019. november 8.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadást tart a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban 2019. november 8-án.
MTI/Kovács Attila
Budapest, 2019. november 8. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadást tart a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban. MTI/Kovács Attila
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×