eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Mátrai Erőmű Visonta közelében 2019. augusztus 21-én készült légi fotón.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Palkovics László elárulta, milyen tervei vannak az államnak a Mátrai Erőművel

Megvásárolja és „kizöldíti” az állam a Mátrai Erőművet. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a 30 ezer ember megélhetését és a magyarországi energiaellátás 17 százalékát biztosító létesítmény 2029-re karbonsemleges lesz - mondta egy háttérbeszélgetésen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az ellenzék hónapok óta követeli a lignitalapú erőmű bezárását a magas szén-dioxid kibocsátás miatt.

Már tavasszal az állam tulajdonába kerülhet a Mátrai Erőmű - mondta el a miniszter, de azt nem árulta el, hogy mennyiért, hiszen erről még tárgyalnak az Opus Globallal. Palkovics László hangsúlyozta, hogy a létesítmény a magyarországi áramellátás 17 százalékát adja, 2100 dolgozót foglalkoztat, de közvetve 30 ezer ember megélhetését biztosítja, és olyan széntartalékot használ, amely más energiahordozók hiányában 100 évre biztosíthatná Magyarország áramellátását.

Egy energiahordozónk van, 8,5-8,6 milliárd tonna kibányászható szénvagyonnal rendelkezik az ország. Ebből a Mátrához 2,6 milliárd tartozik. Nem akarunk szenet égetni a jelenlegi technológiai feltételek mellett, de stratégia szempontból fontos, hogy megőrizzük annak a lehetőségét, hogy valamit tegyünk, ha úgy alakul, hogy nem jön olaj, gáz vagy nem kapunk fűtőelemet – fejtette ki Palkovics László.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elkészítette az erőmű átalakításának tervét - tette hozzá a tárcavezető. A tervek szerint 2029-től

  • lignit helyett gázt használnak,
  • napelemparkot működtetnek és hulladékot égetnek majd el a létesítményben,
  • az áramtárolásra pedig bevezetnek egy akkumulátoros, illetve egy zöld hidrogén nevű technológiát.

Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország teljesítse az Európai Uniónak tett vállalását, és 2050-re karbonsemlegessé tegye az energiaiparát - jelentette ki Palkovics László.

Az átalakítás pontos költségei a miniszter szerint még nem ismertek, de mindenképpen százmilliárdokba kerül majd, aminek kifizetéséhez uniós pályázatokat is igénybe vesznek. A „kizöldítés” miatt egyetlen ember sem veszti el a munkahelyét és az áram sem lesz drágább - ígéri Palkovics László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×