INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

mvm csoport

mátrai erőmű

opus global nyrt.

A Mátrai Erőmű Visonta közelében 2019. június 30-án.

Megvette az állam a Mátrai Erőművet

Infostart

Aláírta az állami tulajdonú MVM csoport és az Opus Global Nyrt. a Mátrai Erőmű 72 százalékos tulajdonrészéről szóló adásvételi megállapodást. Az ügylet a hazai és uniós hatósági engedélyeket követően 2020 első negyedévében válhat véglegessé. A vételárról nem nyilatkoztak a felek.

Adásvételi megállapodást írt alá az Opus Global Nyrt. és a STATUS Energy Magántőkealap kezelője az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt. a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékos tulajdonrésze eladásáról az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel (MVM) - adta hírül a tőzsdei társaság. A közlemény szerint a tranzakció 2020. első negyedévében zárulhat le a hazai- és Európai Uniós hatósági engedélyek megszerzését követően.

Az Opus Global Nyrt. hosszú távon gondolkodik az energetikában, divíziónk stratégiájának fókuszában az elosztóhálózati, fogyasztói kapcsolattartás, kereskedelem áll. Olyan innovatív eszközökre helyezzük a hangsúlyt, amelyekkel hatékonyan alkalmazkodhatunk a jövő kihívásaihoz, hogy biztosítsuk a portfóliónk tartós jövedelmezőségét. Ilyenek például az okoseszközök, az energiaközösségek, amelyeknek egyre nagyobb lesz a szerepük. – mondta a cég közleménye szerint Gál Miklós, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója.

Az Opus Global Nyrt. számára az energetikai divízió kiemelt terület marad, a társaság a megújuló energiaforrásokra, a hálózati eszközökre és a kereskedelemre koncentrál. Az Opus Global stratégiai a célkitűzését szolgálják a társaság korábbi és a már bejelentett akvizíciói, továbbá a tervezett tranzakciói is.

A független nemzetközi tanácsadók értékelésén alapuló vételárat üzleti titokként kezelik a felek.

Korszerűsítve, a lignitfelhasználáson alapuló széntechnológia kivezetésével hosszútávon biztosítható a Mátrai Erőmű működése - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a múlt hét végén az üzem megvásárlásával kapcsolatban. Szavai szerint elsősorban az erőmű mérete - az ország energiaszükségletének több mint 17 százalékát fedezi a termelés -, és stratégiai elhelyezkedése, valamint a lignitvagyon felügyelete miatt éri meg az állam számára a vásárlás.

A miniszter szerint az erőmű korszerűsítésével, amelyet 10 év alatt, a következő évtized technológiai újdonságaitól függően 200-300 milliárd forintnyi becsült beruházással hajtanának végre, a jelenlegi 30 százalékról 20 százalékosra szoríthatnák le az importáram arányát. A tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy

a költségeket nem az áram árának emelésével fedezik majd, hanem számítanának a tagállamok energetikai korszerűsítéseit segítő uniós modernizációs alap támogatásaira is.

A társaság jelenleg a saját bányáiból kitermelt lignitből, tovább földgázból és biomasszából állít elő áramot. A lignittüzelésű blokkok működési engedélye 2021 és 2030 között jár le.

Az erőmű fejlesztési stratégiája szerint a fokozatosan leállítható szénalapú kapacitásokat földgáz, biomassza, napenergia és ún. RDF (hulladékból nyert másodlagos tüzelőanyag) felhasználásával váltható ki a lignit alapú áramtermelés.

A Mátrai Erőmű a hazai földgáz- és villamosenergia-hálózatok stratégiai, keleti csatlakozási pontján fekvő iparterületen működik. A keleti országrész villamosenergia-hálózatában az egyetlen nagy betápláló, ezért szerepe elsődleges a térség energiabiztonságában.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018