eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Öt év haladékot adtak az utasok jogaival kapcsolatos változtatásra

2024-re halasztották a vonaton utazók egyes jogainak érvényesítési lehetőségéről szóló szabályozás létrehozásának határidejét.

Tíz évvel ezelőtt a 2019. december 4-ei határidőt szabta meg a kormány a vonaton utazók egyes jogainak érvényesítésére, ennek határidejét azonban a mostani kabinet 2024. december 4-re halasztotta. Az állam és a MÁV-Start Zrt. tehát élt azzal a jogalkotói lehetőséggel, hogy további öt évre kérjen haladékot az uniós utasjogi feltételek teljesítése alól - mondta az InfoRádióban Biber Anett, a MÁV Csoport szóvivője.

"Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy 2024. december 4-től kezdődően minden, egy órát meghaladó késés esetén már megfelelő élelmiszerrel, illetve itallal kell segíteni a várakozást az utasoknak, de most a közszolgáltatási szerződés értelmében nincs erre lehetőség, ilyen fajta raktározási, logisztikai feladatok nincsenek is benne. Ez alapján teljesíti mindennapi kötelezettségeit a MÁV-Start Zrt."

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke, Kovács Ágnes szerint komoly aggályokat vet fel, hogy a kormány 2024-re halasztotta a vonaton utazók egyes jogainak érvényesítési lehetőségét. "A kormány öt évvel kitolta a mozgássérültek jogainak érvényesíthetőségét arra, hogy a vasúton utazhassanak, miközben

ez a kötelezettsége 1998 óta fennáll a MÁV-nak. Eltelt 21 év"

- mondta az InfoRádióban az érdekvédelmi vezető.

A MÁV Csoport szóvivője azt mondta: a vasúttársaság folyamatosan végzi a járművek és az állomások akadálymentesítését. "Minden egyes felújításkor, beszerzéskor elsődlegesen figyelünk az akadálymentesítés témakörére."

A MÁV Csoport szóvivője hozzátette: a Budapest-Hatvan, valamint a Budapest-Pusztaszabolcs vasúti szakasz is akadálymentes lesz a felújítás után. Emellett az új, emeletes motorvonatokat, a Desiro motorvonatokat, valamint az IC+ kocsikat is emelőberendezéssel szerelik fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×