INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

havazás

hóeltakarítás

társasház

Havat lapátol egy férfi a behavazott XI. kerületi Fadrusz utcában 2019. december 2-án.

Kőtelező a hóhányás, de csak szabályosan

Az ingatlan tulajdonosának kötelessége eltakarítania a háza elől a havat, de az sem mindegy, hogyan biztosítja a síkosságmentes járdát.

Az első idei téli havazás nyomán belepte a hó a járdákat is, de nem mindegy, hogy kinek kell biztosítania a csúszásmentes gyalogosközlekedést. Az ingatlan tulajdonosáé a kötelezettség, többlakásos ingatlanok esetén pedig a társasházak felelőssége a mellettük húzódó járdaszakasz takarítása, úgy hogy ott járni lehessen. A szélesebb járdákon először egy biztonságos haladási sávot kell létesíteni a gyalogosoknak – tudta meg az InfoRádió Weisz Gábortól, a Magyar Társasház Kft. szakmai kapcsolatokért felelős ügyvezetőjétől.

A tulajdonos vagy a lakók maguk is nekiállhatnak havat lapátolni, de igénybe vehetnek vállalkozót is. Vannak olyan önkormányzatok Budapesten, például a józsefvárosi, amelyek például az üzlethelyiségekkel rendelkező társasházaknál az üzlethelyiség előtti járdaszakasz takarítását az üzemeltető kötelességévé teszik. Szintén kivételt jelent a társasház előtti tömegközlekedési megálló, mert ott a BKK teljes felelőssége a hóeltakarítás.

Ma már az sem mindegy, hogy milyen anyaggal végzik a síkosságmentesítést. A hagyományos nátrium-klorid vagy annak keveréke már nem használható, mert káros hatással van a környezetre, ezért speciális jégoldót alkalmaznak.

"Ez egyrészt megolvasztja a jeget, másrészt a ráhulló újabb réteg jegesedését megakadályozza. Van, hogy keverik ezt a jégoldót homokkal, kisebb kövekkel, ez fizikailag is meggátolja a csúszást a jégen" – mondta Weisz Gábor.

Az ügyvezető arra is figyelmeztetett, hogy ha valaki mégis balesetet szenved, kártérítési igénnyel élhet, és mindig az a felelős, akinek a kötelezettsége volt a hóeltakarítás.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

A hóeltakarítás szabályai – Weisz Gábor
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018