eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: YouTube/Nébih

Kétszer kellett bezáratni egy budapesti pékséget - videó az állapotokról

Ellenőrzésekor súlyos hiányosságokat - többek között rágcsálóürüléket, csótányokat - találtak november elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Súlyos hiányosságokat, rágcsálóürüléket, élő csótányokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei november elején egy csepeli pékség ellenőrzése során. A jelentős élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a pékség tevékenységét, valamint csaknem 400 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból.

A szakemberek az utóellenőrzés során azzal szembesültek, hogy a felfüggesztett pékségben – gyakorlatilag változatlan körülmények közt – egy másik vállalkozás kezdte meg tevékenységét, így annak működését is megtiltották, az épületre pedig hatósági zár került.

A hivatal beszámolója szerint az élelmiszer-előállítás során használt gépek és berendezések (nyújtógép), valamint a további eszközök (keretek, tálcák) rendkívül koszosak, szennyezettek voltak. Félkész tésztaalapanyagokat az egyik – az ellenőrzéskor használaton kívüli – fagyasztóláda tetején is tároltak, melyek így közvetlen érintkeznek a hűtő elhasználódott, kopott tetejével. A feldolgozótérből nyíló lisztraktár padozata és oldalfala szintén koszos, erősen szennyezett volt.

Az eladóteret – beleértve a kínálópolcot is – és a sütőteret egyaránt takarítatlanság jellemezte. A helyiségekben több, eltérő fejlettségi állapotban lévő csótányt láttak az ellenőrök. Az eladótér kézmosójából hiányzott a folyóvíz, a papír kéztörlő és a hulladéktároló, a sütőtérben pedig erősen koszos, szennyezett gépek, eszközök voltak.

A hivatal szakemberei nemrég ismételt ellenőrzést tartottak a létesítményben, amelynek célja a kötelezettségek betartásának vizsgálata lett volna. A szemle megkezdésekor azonban azzal szembesültek az ellenőrök, hogy a kiszolgáló pultokon sütőipari termékek vannak, az egységben pedig vevők tartózkodnak.

A létesítményt a szakemberek ismét alaposan átvizsgálták és megállapították, hogy – néhány kivételtől eltekintve – a korábbiakban megállapított hiányosságok változatlanul fennállnak. Sőt, az eladó- és a földszinti manipulációs térben ismét több helyen élő és elhullott csótányt találtak.

A Nébih, a továbbra is fennálló komoly élelmiszerbiztonsági problémák miatt, azonnali hatállyal felfüggesztette ezen vállalkozás tevékenységét is. A fellelt 91 tétel, nem nyomon követhető, illetve lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert az ellenőrök kivonták a forgalomból.

A hatóság szakemberei az egység vevők által is használt bejárataira – az üzemelés hatósági felfüggesztésére vonatkozó tájékoztatás mellett – zárat helyeztek fel.

Az eljárások folyamatban vannak, mindkét vállalkozás milliós bírságra számíthat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×