INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

zala megye

önkormányzati választás

polgármester

Egy szavazó átveszi a szavazólapokat az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában, az 53-as számú szavazókörben 2019. október 13-án.

Zalában két településen új választást tartanak, egynél még vitatott az eredmény

Infostart / MTI

Januárban tartanak időközi választást Lakhegyen, ahol korábban nem voltak jelöltek, illetve Esztergályhorvátiban, ahol szavazategyenlőség alakult ki. Kisbucsán még bírósági döntésre vár az eredmény.

A Zala megyei Lakhegyen - az idei önkormányzati választáson egyetlen településként - október 13-án jelöltek hiánya miatt sem polgármestert, sem képviselőket nem tudott választani a mintegy 400 szavazópolgár. Ürmösiné Kőmíves Eleonóra, az Egervárral közös önkormányzati hivatal jegyzője, egyben a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek kedden elmondta: a zalai településen január 12-re írták ki az időközi választást.

A tervek szerint szintén január 12-én tartják az időközi polgármester-választást Esztergályhorvátiban - erről csütörtökön dönt majd a helyi választási bizottság -, miután október 13-án szavazategyenlőség alakult ki két jelölt között - mondta el Kovács Katalin, a Zalaapátihoz tartozó közös önkormányzati hivatal jegyzője.

Itt a település 362 választásra jogosult lakója közül 237 szavazott a négy független polgármesterjelölt valamelyikére, érvénytelen voksot nem találtak, a két legjobban szereplő jelölt azonban egyaránt 87-87 szavazatot gyűjtött be.

Kisbucsán ugyancsak szavazategyenlőség alakult ki a két polgármesterjelölt között, de egyelőre nem dönthetnek új szavazásról, mert az egyik érintett hétfőn bírósági jogorvoslati kérelmet nyújtott be - jelezte Mester László Zala megyei főjegyző a területi választási iroda vezetőjeként.

A 385 választópolgár közül 283-an voksoltak, az urnában egy érvénytelen szavazólapot találtak, a két független jelöltre 141-141 szavazatot adtak le.

Egy vitatott érvényességű szavazólap miatt fordult először a területi választási bizottsághoz jogorvoslati kérelemmel az egyik jelölt, a bizottság azonban változatlanul hagyta a szavazategyenlőséget megállapító eredményt. Ez ellen nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet az érintett, de erről a beadványról már a Pécsi Ítélőtáblának kell döntenie 3 napon belül - tette hozzá a főjegyző.

Nyitókép: Egy szavazó átveszi a szavazólapokat az önkormányzati választáson a XII. kerületi 53-as számú szavazókörben 2019. október 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018