INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

újraszámlálás

önkormányzati választás

eredmény

Kiborítják a szavazólapokat egy urnából a szavazatszámláló bizottság tagjai az önkormányzati választáson a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban kialakított 14-es számú szavazóhelyiségben 2019. október 13-án.

Szavazategyenlőség: van, ahol sorsolnak új választás helyett

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A kis különbségek és fellebbezések miatt számos helyen újraszámlálásra kényszerülnek a helyi választási bizottságok, illetve szavazatszámlálók, néhány helyen pedig új önkormányzati választásokat kell kiírni. Az InfoRádió körképe.

Tizenhat helyen szavazategyenlőség miatt kell újraszámolni a voksokat, tizenkét esetben polgármesterjelöltek, négy alkalommal pedig képviselőjelöltek között alakult ki holtverseny.

A szavazást csak akkor kell megismételni, ha nem találnak legalább egy érvénytelen voksot - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

"Ha netán valaki ceruzával töltött ki egy szavazólapot és azt érvénytelenítik, mindárt meg is szűnik a szavazategyenlőség. Ha nem úgy helyezték el az ikszet, hogy annak a két vonala a körön belül metszi egymást, szintén. Bármi lehet. Minden attól függ, éltek-e jogorvoslati kérelemmel, és az eredményes lesz-e. Ezekre a kérdések a héten eldőlnek."

Amennyiben a szavazategyenlőség az újraszámlálás után is fennáll, akkor

a 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken nyugodtan kinthagyhatják a választási plakátokat, mert 120 napon belül új választást kell tartani.

A kisebb községekben és falvakban nem okoz ekkora "bajt" a szavazategyenlőség, mert ott sorsolással találják meg a mandátum gazdáját.

A borsodi Sajószentpéteren viszont új választásra készülnek, mert az 5-ös számú választókerületben ugyanannyian szavaztak az MSZP és a DK jelöltjére, Oláh Istvánra, mint a zöldek emberére, Kocsi Tiborra. Mindketten 158 voksot kaptak, ezért abban a körzetben "repetázniuk" kell a választóknak. A település jegyzője, Guláné Bacsó Krisztina az RTL Kulbnak nyilatkozva azt mondta, a kitűzést követő 70 és 90 nap között kell megtartani a választást, ez várhatóan már át fog nyúlni a 2020-as évre.

Győrben is újraszámolják a szavazatokat.

A választás győztese, Borkai Zsolt polgármester ugyanis csak 641 szavazattal kapott többet, mint az ellenzék jelöltje, Glázer Tímea, az érvénytelen szavazatok száma pedig igen magas, 1381 volt.

Budapesten sem tudta megkezdeni a munkát néhány kerületvezető. Az I. kerületben V. Naszályi Márta, a IV. kerületben Déri Tibor, a VIII. kerületben Pikó András, a IX. kerületben pedig Baranyi Krisztina hivatalba lépését hátráltatja az újraszámolás. Csepelen Borbély Lénárdnak kell várnia, mert az ellenzék csalásgyanú miatt megtámadta az eredményt és új választás kiírását követeli.

A főpolgármester-választás eredményébe viszont most már mindenkinek bele kell nyugodnia,

a Fővárosi Választási Iroda szerint ugyanis nem érkezett jogorvoslati kérelem a választási eredményt megállapító határozat ellen, ezért jogerőre emelkedett, hogy Budapestet az ellenzéki Karácsony Gergely irányítja a következő öt évben.

Nyitókép: MTI /Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Újraszámlálások - önkormányzati választások
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018