eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Várhelyi Olivér az új magyar biztosjelölt - a nap hírei

Várhelyi Olivér nagykövetet javasolja Trócsányi László helyett új magyar biztosjelöltnek a kormányfő. Stabilnak tartja a magyar gazdaságot a Pénzügyminisztérium a tavalyi zárszámadásról benyújtott törvényjavaslatban. Mintegy 80 külföldi politikus, köztük a magyar kormányfő részvételével vettek végső búcsút Jacques Chiractól. A nap legfontosabb hírei szeptember 30-án.

Új biztosjelöltek megnevezését kérte Magyarországtól és Romániától az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen azután beszélt erről, hogy a magyar és a román jelöltet ismét elutasították az Európai Parlament jogi bizottságában. Trócsányi László esetében a testület fenntartotta álláspontját, amely szerint összeférhetetlenség áll fenn a biztosi pozíció és a volt igazságügyi miniszter ügyvédi irodájának a tevékenysége között. Közben Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, hogy Várhelyi Olivér nagykövetet javasolja biztos-jelöltnek Trócsányi László helyett. Trócsányi László szerint a bizottság döntése megsértette az európai eljárási szabályokat, ezért jogi lépéseket fontolgat.

A jogállamiság becsületbeli kérdés Magyarországon - jelentette ki a Orbán Viktor kormányfő a finn miniszterelnökkel tartott budapesti sajtótájékoztatón. Az uniós soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke, Antti Rinne arról beszélt, hogy szerinte az uniós tagállamok között egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a jogállamiság helyzetét is figyelembe vegyék a jövőbeni uniós támogatások elosztásakor. Orbán Viktor erre azzal reagált, hogy van már egy ilyen mechanizmus, hogy a bizottság nem folyósítja a támogatást, ha az ország nem tud jól gazdálkodni a pénzzel. A magyar kormányfő hozzátette: a 7-es cikkely szerinti eljárás megszüntetését várja Brüsszeltől.

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium az Országgyűlésnek a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot.A dokumentum szerint továbbra is stabil a magyar gazdaság, csökkent a hiány és az államadósság. Az adatok szerint a magyar gazdaság az unió átlagos szintje felett teljesített. Tavaly - az unióban a harmadik leggyorsabb bővülést elérve - 5,1 százalékkal nőtt a GDP, míg az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya az eredeti tervnél kedvezőbben, 2,3 százalékos szinten teljesült. Az államadósság GDP-arányos szintje a korábban feltételezettnél is alacsonyabb szintre, 70,2 százalékra mérséklődött.

Alkalmasnak ítélte a jegybank alelnöki posztjára Kandrács Csabát az országgyűlés Gazdasági bizottsága. A testület a kinevezése előtt hallgatta meg a jelöltet. Kandrács Csaba elmondta: korábban már volt a monetáris tanács külső tagja, és részt vett az alapkamat csökkentésének folyamatában. A jelölt MNB-alelnökké történő kinevezése esetén a pénzintézeti szektor szigorú felügyeletének folytatását ígérte.

Korszerűbb fémötvözetre cseréli a 100 forintosok alapanyagát a jegybank. Az MNB tájékoztatása szerint az érmék külső megjelenése, illetve átmérője és vastagsága nem változik, de acél helyett réz-nikkel-cink ötvözet lesz az alapanyaguk. A korszerűbb kivitel az automaták stabilabb működése és az ellátásbiztonság szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremt. Az új százasok májusban kerülhetnek a készpénzforgalomba.

Több fővárosi temetővezetőt menesztettek a feltárt szabálytalanságok miatt.A Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy április végén érkezett bejelentés hozzá, hogy több temetőben szabálytalanságok tapasztalhatók a sírhely-előkészítés, sírkőállítás, és a sírgondozás körül. Horváth József hozzátette: felmerült, hogy a családok egyedi igényei alapján ellenőrizhetetlen pénzmozgások történnek. Szeptemberben a főpolgármesterhez is eljutottak a panaszok, ezért azonnali vizsgálat indult.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyéből jelentettek viharkárokat hétfő este, a szél fákat csavart ki és tetőket, vezetékeket rongált meg. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Ózdon egy csaknem tizenöt méteres fa zuhant az úttestre. Miskolcon egy üzem tetőszerkezetében tett kárt a viharos szél. Nógrád megyében Szécsényben két autóra rádőlt egy fa, Patvarcnál a 22-es főútra borult egy fa és mindkét sávot elfoglalta. Balassagyarmaton a szél egy házról letépte a palatetőt.

Mintegy 2 ezer meghívott, köztük 80 külföldi politikus részvételével vettek végső búcsút Jacques Chirac volt francia államfőtől Párizsban.A szertartáson Orbán Viktor kormányfő is részt vett. A nemzeti gyásznapon a gyászmise után szűk családi körben helyezték végső nyugalomra a 86 éves korában, múlt csütörtökön elhunyt politikust a Montparnasse-temetőben.

Mintegy tízezer bevándorlót és menekültet akar visszaküldeni Törökországba a görög kormány 2020 végéig. Ezt az egyik Leszbosz szigeti menekülttáborban történt halálos kimenetelű tűz és zavargások után jelentette be Athén. A Leszbosz szigeti móriai menekülttáborban továbbra is feszült a helyzet, ahol egy nő és gyermeke halt meg egy konténer lakásban keletkezett tűzben.

Mark Milley lett az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának új vezetője. Az új vezérkari főnök már letette az esküt az amerikai elnök előtt. Donald Trump tavaly decemberben - James Mattis, akkori védelmi miniszter akarata ellenére - jelölte őt Joseph Dunford helyett, akinek lejárt a megbízatása.

Hatmillió eurót, vagyis mintegy 2 milliárd forintot kell fizetnie a Cardiff Citynek a Nantes számára a január 21-én tragikus körülmények között elhunyt Emiliano Sala ügyében.A franciák azután fordultak a FIFA-hoz, hogy a walesi csapat a támadó halála után megtagadta a fizetést. A 28 éves játékost januárban klubrekordot jelentő, 17 millió euróért vásárolta meg a walesi egyesület, a futballista ezért utazott Franciaországból Walesbe január 21-én egy repülőgépen, amely a tengerbe zuhant.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×