eur:
394.04
usd:
369.56
bux:
65660.95
2024. április 23. kedd Béla

PM: tovább csökkent a hiány és az államadósság

A Pénzügyminisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek a 2018-as év költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot - közölte a tárca.

A dokumentum szerint a magyar gazdaság az EU átlagos szintje felett teljesített, az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a tervezettnél kedvezőbben alakult, és az államadósság GDP-arányos szintje is alacsonyabb lett a vártnál.

A közleményben kiemelték, hogy a zárszámadási törvényjavaslatból kedvező kép rajzolódik ki, tavaly - az EU-ban a harmadik leggyorsabb bővülést elérve - 5,1 százalékkal nőtt a GDP, míg az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya az eredeti tervnél kedvezőbben, 2,3 százalékos szinten teljesült. Az államadósság GDP-arányos szintje a 2011-es 80 százalékot is meghaladóan, még a korábban feltételezettnél is alacsonyabb szintre, 70,2 százalékra mérséklődött.

A magyar államadósság-kezelés fő célja az adósságráta csökkentése, a lakossági állampapírok állományának növelése a devizaadósság arányának a mérséklésével. A devizaarány ezzel összhangban a 2011 végi 52 százalékról 23 százalékra, a külföldiek aránya pedig 65 százalékról 36 százalékra esett.

Az EU-ban is példaértékű szintű javulás hozzájárult az ország devizakitettségének és külső sérülékenységének mérséklődéséhez, amelyet idén a februári döntéseikben már a nemzetközi hitelminősítő intézetek is elismertek. A piaci befektetők kedvező értékítéletét követően ugyanis a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is egy kategóriával feljebb, a BBB osztályba sorolta Magyarországot - közölte a Pénzügyminisztérium.

A Pénzügyminisztárium közleményében rámutat arra, annak ellenére, hogy 2018-ban mintegy 290 milliárd forintot hagytak az adócsökkentések a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál, a négy legnagyobb adófajtából - a társasági adó, a személyi jövedelemadó, az áfa és a jövedéki adó - az eredetileg tervezethez képest mintegy 195 milliárddal több érkezett az államkasszába.

A négy nagy adónem összességében 7598,4 milliárd forintot hozott a költségvetésnek.

Az eredeti előirányzathoz képest a legnagyobb eltérés az általános forgalmi adóban (áfa) jelentkezett úgy, hogy 2018-ban 5 százalékra csökkent a hal, a sertésbelsőség, az internet szolgáltatás, az éttermi étkezés, valamint a Braille kijelzők és nyomtatók áfa kulcsa. Az áfabevételek növekedésében jelentős szerepet játszott a gazdaság fehéredése. Az online gazdaságfehérítő intézkedések tavaly július 1-től egy új eszközzel, az online számlával bővültek, amelynek köszönhetően 2018-ban az EU előzetes becslése alapján a 2013. évi 21 százalékról 9 százalékra zsugorodott hazánkban az adóelkerülés mértéke - írja közleményben a Pénzügyminisztérium.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×