INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

egészségügy

transzplantáció

v4

Nő a sikeres szervátültetések száma Magyarországon

Nő a sikeres szervátültetések száma Magyarországon

Infostart / MTI

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az Eurotransplanthoz való 2013-as csatlakozás sokban segítette, hogy itthon több szervátültetésre legyen lehetőség.

Tavaly 505 szervátültetést végeztek Magyarországon, amelyek közül 119 esetben külföldről érkezett az életmentő szerv. A veseátültetések száma emelkedett, összesen 335 beavatkozás volt. A májátültetések száma is nőtt, tavaly 80 ilyen beavatkozás történt, ami 8,11 százalékkal volt magasabb mint 2017-ben. A két hazai szívtranszplantációs központban 62 szívátültetést végeztek 2018-ban, a program indulása óta ez rekordnak számít.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kiemelte: az Eurotransplanttal együtt is keresik a továbblépés és a különféle együttműködések lehetőségét,

azért hogy a magyar betegeknek még nagyobb esélyük legyen donorszervhez jutni.

Ennek jegyében tartottík pénteken a V4-ek illetékes szervezeteivel közös tanácskozást, amelynek fő témája az élődonoros veseátültetés keresztdonációja és a külföldi elhunytból történő szervadományozás jogi lehetősége lesz. Utóbbival kapcsolatban Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója elmondta: a V4-ek országaiban hozzánk hasonlóan az a szabály él, hogy ha az elhunyt életében nem tiltakozott írásban a szervei továbbadományozásáról, akkor azok transzplantálhatók.

Nőhet itthon az élődonoros átültetések száma

Piros László, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának vezetője a keresztdonációval kapcsolatos nemzetközi együttműködés lehetőségéről és az ehhez szükséges hazai szabályozás módosításáról beszélt.

Elmondta:

az élődonoros veseátültetéshez kapcsolódó keresztdonáció hatékonyabbá tételéhez egy egységes programot dolgozott ki

az OVSZ a transzplantációs tagozattal. Ennek legfontosabb elemei az ide vonatkozó jogszabályok módosítása, és a szervet adományozó és azt fogadó emberek közötti optimális egyezést kereső algoritmus megalkotása.

Piros hozzátette: a keresztdonáció egy új lehetőség az adományozó donorok és a szervekre szoruló betegek számára, és nőhet az élődonoros átültetések száma.

Nyitókép: kormany.hu
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018