eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke sajtótájékoztatót tart az állami cégek bérplafonja ügyében kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzéséről 2016. június 6-án. Kész Zoltán független országgyűlési képviselő június 3-án, a gyűjtéshez rendelkezésre álló határidő utolsó napján adta le a népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Sorok alakulhatnak ki a szavazóhelyiségekben

Több mint ötszáz helyen elmaradhat a nemzetiségi választás, mert nincs elég szavazó vagy jelölt hozzá. Október 13-án 13 nemzetiség kap lehetőséget települési és területi önkormányzat létrehozására. A választói névjegyzékbe szeptember 27-ig lehet jelentkezni.

A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást írt ki, de a jelenlegi adataok alapján csak 2192-őt tarthatnak meg október 13-án, mert

vagy nem indul el annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, vagy egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben.

173 helyen a romák, 141 esetben a németek, 98 alkalommal pedig a románok eshetnek el a voksolás lehetőségétől. A szlovák nemzetiségnél 158-ból 46, a horvátnál 136-ból 19, a szerbnél 63-ból 17, az ukránnál 47-ből 13, a lengyelnél 53-ból 9, a bolgárnál 37-ből 3, a ruszinnál 44-ből 2, a görögnél 36-ból egy, az örménynél pedig 33-ból szintén egy települési nemzetiségi választás maradhat el.

A szlovénoknál viszont mind a tíz voksolást megrendezhetik, és a 64 területi, illetve a 13 országos nemzetiségi választás sincs veszélyben.

A nemeztsiégi szavazónak elég bonyolult dolguk lesz október 13-án, emiatt sorok alakulhatnak ki a szavazóhelyiségekben - mondta az InfoRádióban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

"13 nemzetiség van. Előfordulhat olyan hely, ahol 13 nemzetiségi névjegyzék fog szerepelni, és nem mindegy, hogy egy állampolgárnak, aki lengyel nemzetiségűként regisztrált be, esetleg német szavazólapot adnak-e. Ezeket a szavazólapokat kell kitöltenie a választópolgárnak és bedobni az urnába.

A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek lesznek, hogy könnyítsünk kicsit a szegény választópolgár helyzetén. Viszont ezt le is kell ragasztani."

Öt évvel ezelőtt 569 nemzetiségi választás maradt el Magyarországon. Idén 523-nál tartunk, de a nemeztiségi névjegyzékbe szeptember 27-ig még bárki kérheti a felvételét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×