INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

nemzeti választási iroda

pálffy ilona

ajánlás

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában.

Ezek a hibák nem fogják érdekelni a Nemzeti Választási Irodát

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
Újabb cikkünk a témában:

A névnek és az adatoknak rendben kell lenniük az érvényesség megállapításához. A jelölteknek szeptember 9-ig kell leadniuk az indulásukhoz szükséges aláírásokat.

Budapesti főpolgármester-jelölt az lehet, aki legalább 5000 érvényes választói ajánlást összegyűjt. A többi jelölt esetében a jegyző, illetve a nemzetiségi választáson indulóknál a Nemzeti Választási Bizottság állapította meg az elvárt mennyiséget a választói névjegyzékben augusztus 8-án szereplők száma alapján.

Az ajánlások érvényeségét a helyi választási irodák ellenőrzik a jelölt bejelentésétől számított három napon belül.

"A településeken a polgármester- és a képviselő-jelölteket a helyi választási iroda, a megyéknél a megyei listát a megyei területi választási irodák, a fővárosban pedig a főpolgármester-jelöltet a Fővárosi Választási Iroda ellenőrzi. Meg kell nézni az adatokat, hogy megfelelőek-e a névjegyzékben: hogy jól tartalmazza-e a nevet, a lakcímet, a személyi számot, ezeket ellenőrizni kell, illetve hogy megfelel-e az aláírás a feltüntetett név mellett, kisjózsef helyett nem nagyistvánt írtak-e alá. A kettőzések kiszűrése is fontos" - mondta korábban az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A helyesírási hibáktól el lehet tekinteni, az idősb, ifjabb, dr., helytelen feltüntetése sem számít hibának, illetve a második utónév oda nem írása sem olyan, ami miatt nem fogadható el az ajánlás, és még az is elfogadható, ha valaki Budapest helyett Bp.-t ír vagy utca helyett utat

- tette hozzá.

Az egyéni jelölteknek szeptember 9-én 16 óráig kell leadni az ajánlásaikat, a megyei listák bejelentésére pedig szeptember 10-én délután 4-ig van lehetőség.

A jelölőszervezeteknek az összes ívet vissza kell vinniük, különben ívenként 1000 forintos bírság sújtja őket.

Az ajánlóíveket a választási irodák a szavazást követő 90. nap utáni munkanapokon - jövő év januárjában - megsemmisítik.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Önkormányzati választások - ajánlások ellenőrzése
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018