INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

tóth bertalan

aréna

mszp

önkormányzati választás

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2019. szeptember 18-án. Mellette képviselőtársa, Gurmai Zita. A kormány klímaügyi vállalásaival kapcsolatban ellenzéki kezdeményezésre összehívott ülés határozatképtelen volt.

MSZP-elnök: ez nemcsak a fővárosról szól

Infostart / InfoRádió

Tóth Bertalan az InfoRádió Aréna című műsorában leszögezte, nem polgárháborúra készülnek a választások után, de egyértelműnek tartja, hogy a mostanihoz kialakult szövetségben kell rajthoz állni majd 2022-ben az országgyűlési választásokon is.

Összellenzéki főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely, akinek megválasztása esetén az ellenzéki pártok által elfogadott főpolgármesteri programot kell képviselnie a fővárosi közgyűlésben - erősítette meg az Arénában a Magyar Szocialista Párt elnöke. Tóth Bertalan úgy vélte: a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt győzelme nemcsak a fővárosnak, hanem az egész ország számára fontos.

"Ez nemcsak a fővárosról szól, hanem egy óriási eredmény lehet az ellenzék számára, Magyarország számára is. Tehát mindig úgy szoktam mondani, hogy győzelem esetén egy új országra fogunk ébredni, hiszen más politikai környezet lesz, más politikai hangulat. A főpolgármestert közvetlenül választják, tehát több százezer budapesti választópolgár bizalmát élvezi, és ez komoly politikai súlyt jelent."

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki polgármester-jelöltek nem polgárháborúra készülnek, hanem a lakosság érdekeit tartják szem előtt.

"Amennyiben a helyi választók úgy döntenek, hogy egy helyi polgármestert vagy főpolgármestert választanak, akkor ott komolyabb érdekegyeztetésre van szükség.

Nem készülünk polgárháborúra, amit itt hallunk a Fidesz oldaláról, egy olyan együttműködésre készülnek az ellenzéki polgármesterek, ami egy kemény érdekérvényesítésről szól, az ott élő emberek érdekeinek az érvényesítéséről. Ennek az ellenzéki együttműködésnek be kell mutatnia és bizonyítania kell, hogy bizony képes a kormányzásra, talán ez a legfontosabb célja is az együttműködésnek és a választási győzelemnek, hogy

valós alternatívát tudjunk bemutatni az Orbán-kormánnyal szemben."

A legtöbb megyei jogú városban létrejött az ellenzéki együttműködés – tette hozzá Tóth Bertalan, aki arról is beszélt, hogy hol számít fordulatra.

"Huszonhárom megyei jogú városból huszonegyben meg tudtuk teremteni az ellenzéki egységet. Vannak, ahol kilógnak pártok, és ott nem sikerült megállapodni. Vannak viták, de az együttműködés tekintetében óriási előrelépés, hogy teljes körű az együttműködés. Nyilván elvárás, hogy ahol ellenzéki, szocialista polgármester van, ott meg is őrizze a pozíciót, de nagyon szeretnénk, ha több megyei jogú városban megtörténne a fordulat. Ilyen hely Miskolc, Pécs, Szombathely, de látjuk Szolnokon és Székesfehérváron is az ellenzéki együttműködésnek a munkáját."

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hozzátette:

a kampány hátralévő részében a bizonytalan szavazók meggyőzésére koncentrál a párt.

Tóth Bertalan egyébként is az ellenzéki pártok szavazóbázisának bővítését tartja a legfontosabb feladatnak az önkormányzati választások utáni időkre vonatkozóan. Ezt "markáns baloldali politikával" próbálja elérni.

"Elsődlegesen nem az a cél, hogy a meglévő ellenzéki szavazatokat szeleteljük, kihez kihez hány szavazó fog majd odamozdulni, hanem hogy tudjuk bővíteni a szavazóbázist. A Magyar Szocialista Párt markáns baloldali politikával akarja a szavazóit meggyőzni.

Lehet, hogy lesz olyan hely, ahol versenyhelyzet alakul ki az ellenzéki polgármesterek között, nem egymás ellen, hanem a bizonyítás tekintetében.

Ezzel lehet új szavazókat is bevonni."

Az MSZP elnöke hozzátette: nem a többi ellenzéki párt kárára akarják növelni az MSZP szavazótáborát.

"Az összefogás egy eszköz, nem cél.

Az ellenzéki szövetségnek most azt kell bemutatnia, bizonyítania, hogy ennek van értelme, és az embereknek ezzel tudunk segíteni."

Az önkormányzatok összetételének megváltozása egy nagyobb léptékű változás első lépése lehet - fogalmazott Tóth Bertalan.

"Ha ez megtörténik,

kap egy óriási lehetőséget az ellenzék annak bemutatására, hogy hogyan vezetné a közösséget, illetve később az országot.

Az MSZP elnöke szerint nincs más út az ellenzéki pártok előtt, mint hogy a következő országgyűlési választásokon is szövetségben induljanak.

Alább megtekintheti, meghallgathatja a teljes beszélgetést!

Nyitókép: Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Tóth Bertalan - Aréna, 1. rész
 
Tóth Bertalan - Aréna, 2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018