INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

adóbevallás

egy százalék

civil szervezet

egyház

Adóbevallásokat rendez egy dolgozó a Magyar Posta 62-es hivatalában a fővárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. Ezen a napon lejár az szja-bevallások leadásának hivatalos határideje.

Kevesebben, de több pénzt ajánlottak fel az adójukból

Infostart

Az előző évekhez hasonlóan az idén is közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy mely szervezetek részesültek a magánszemélyek adójának 1+1 százalékából.

A NAV szeptember 13-i adatai szerint 2019-ben 1,69 millió magánszemély ajánlotta fel adójának egy százalékát valamilyen civil szervezenek. Ez a szám több mint százezerrel kevesebb, mint az előző évi 1,8 millió. Ennek ellenére az összeg nőtt, a 2018-as 8,25 milliárd forintról idén 8,73 milliárdra.

A támogatható szervezetek száma nőtt, közel 28 ezer civil alapítvány várta az egy százalékokat. A legtöbbet a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta (165 millió forint; 29 ezer embertől), a második helyre a Bátor Tábor Alapítvány került 143 millió forinttal (mintegy 24 ezer embertől). A harmadik az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (121 millió forint; 24 ezer embertől).

A technikai számmal rendelkező kedvezményezettek listáján továbbra is 31 egyház szerepel (és a Nemzeti Tehetség Program). Az egyházak a tavalyi 4,76 milliárd forint után idén már 6,225 milliárdot tehettek zsebre. A legtöbb pénzt a Magyar Katolikus Egyház kapta (3,2 milliárd forint; 634 ezer embertől), míg a második legtöbbet, 1,3 milliárd forintot a Magyarországi Református Egyház (mintegy 259 ezer embertől). A Nemzeti Tehetség Programra adományozott összeg 1,5 milliárd forint (276 ezer embertől).

Nyitókép: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018