INFORÁDIÓ 
2020. február 18. kedd
Bernadett

túra

túraajánló

outdoor

kirándulás

Fátyol vízesés a Szalajka-völgyben. A Szalajka-völgy a természetjárók körében a legkedveltebb kirándulóhely Magyarországon. Az itt található 17 méter szintkülönbségű Fátyol-vízesés, nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, és kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Savanyú Jóska barlangja és Szentkút is várja a kirándulókat

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Szép idő lesz a hétvégén, menjenek el kirándulni. Ha nem tudják, hová, akkor most kapnak pár tippet.

A Pilisben a Dera-szurdokot válasszák. Romantikus fahidak, kényelmes pihenőhelyek és a Szentkút nevű forrás várja önöket. Vizében a régiek Szűz Mária képét vélték feltűnni, és csodás gyógyulásokat is tulajdonítanak neki. Egyházi jóváhagyással ugyan nem rendelkezik, de egy kis kápolnát azért felhúztak fölé.

Hasonló kutat a Zselicben is találnak, ha Mozsgóról indulva végig sétálnak az Ezüsthárs Tanösvényen.

A Bükkben a Szalajka-völgyben kirándulhatnak. Nézzék meg a Fátyol-vízesést, és kaptassanak fel az Istállós-kői barlanghoz.

A Bakonyban a Gaja-Patak vízben, vadban bővelkedő völgyében barangolhatnak. Bakonynánáról induljanak el, és útközben csodálják meg a Római-fürdőként ismert vízesést, illetve az utolsó híres betyár, Savanyú Jóska barlangját. A nevezett gazember dicstelen véget ért. Húsz évig ült börtönben, aztán a XX. század elején kiengedték, szabómesternek állt, de annyira kínozta a reumája, hogy öngyilkosságba menekült.

A Börzsöny északnyugati részén a kemencei kisvasút végállomásától a vadregényes Fekete-völgyön át juthatnak el Salgóvár romjaihoz, majd a kivételesen szép panorámát ígérő Holló-kőre, illetve az Ökör-oromra.

A Duna-Tiszta közén a bugaci pásztormúzeum megtekintését javasoljuk. A kiskunsági szárazmalmok stílusában épült közgyűjtemény a piros kereszttel jelzett turistaútvonal mentén fekszik.

Tokaj-hegyalján Erdőbényéről a Csipkés sírjához érdemes elgyalogolni. Ez egy fa tövében magasodó kőhalom, valószínűleg egy betyár nyughelye. Az útvonal számos kihívást tartogat, és mindegyiket borospincének hívják...

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt.

Most rendezik meg egyebek mellett a Félnyolcast, a Kerekes Nyergest, a Tisza Gátakat, a Kakukkhegy-Jokert, a Meteor 50-et, a Galgamente 50-et, a Hegyhát 50-et, a Gete Trailt, a Bakancsos Balatont, az „Ember a Gáton” és a „Hat vár hat rád” elnevezésű programot, valamint a Virágh Gedeon-, a Dr. Hegyi Imre-, illetve a Nagy Lajos király-emléktúrát. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tájékozódhatnak.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Kapcsolódó hang

Outdoor programajánló
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018