eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A német újraegyesítésben játszott magyar szerepet méltatták - a nap hírei

Szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak jelölte Trócsányi Lászlót az Európai Bizottság megválasztott elnöke. A magyarországi határnyitás 30. évfordulójára emlékeztek Berlinben. Még egy évet adott az erős ügyfélhitelesítés bevezetésére a pénzügyi szolgáltatóknak a nemzeti bank. A nap legfontosabb hírei szeptember 10-én.

Szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak jelölte Trócsányi Lászlót az Európai Bizottság megválasztott elnöke.A magyar kormány eredetileg is ezt a portfoliót kérte a jelöltnek. Ursula von der Leyen a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételének bemutatásakor kijelentette: Magyarország céljai megegyeznek az új uniós bizottságéval a Nyugat-Balkán uniós integrációját illetően. Orbán Viktor kormányfő elégedett a döntéssel. A novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottságnak nyolc alelnöke, köztük 3 ügyvezető alelnöke illetve tizennyolc biztosa lesz. A meghallgatások szeptember végén kezdődnek.

A német újraegyesítésben játszott magyar szerepet méltatták a magyarországi határnyitás 30. évfordulóján tartott berlini megemlékezéseken. Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke úgy fogalmazott: a németek soha nem felejtik el a magyarok 1989-ben tanúsított bátorságát, amellyel hozzájárultak Németország egységének helyreállításához. Heiko Maas külügyminiszter szintén úgy vélte: 1989. szeptember 10-én a magyarok megnyitották a szabadság felé vezető utat a keletnémet menekültek előtt. A megemlékezéseken Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt.

A kormány céljának nevezte az 5G alkalmazások elterjedésének támogatását az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a Nemzetközi Távközlési Egyesület budapesti konferenciáján elmondta: október végén kerülhet a kormány elé Magyarország 5G stratégiája. Hozzátette: Magyarország a lefedettségben, a mobil és a vezetékes internetelérésben is a világ élvonalához tartozik; a letöltési sebességben a 8. helyen áll, de ezen javíthat az 5G elterjedése.

További 12 hónap felkészülési időt engedélyezett az erős ügyfélhitelesítés bevezetésére a pénzügyi szolgáltatóknak a nemzeti bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa. Az eredeti határidő szeptember 14. volt. Patai Mihály, a jegybank alelnöke közölte: az MNB a hazai szereplők feltérképezésekor azt tapasztalta, hogy nem készültek fel maradéktalanul a bankkártyás elektronikus fizetések új szabályok szerinti lebonyolítására.

A Költségvetési Tanács szerint a magyar gazdaság növekedése egész évben meghaladhatja a tervezett 4,1 százalékot. A testület az első félévi makrogazdasági folyamatok értékelése alapján úgy ítéli meg, hogy a bővülés a második félévben is hathatós támogatást adhat a költségvetési célok eléréséhez. A szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagyobbrészt még mindig kedvező külső és belső feltételek mellett felerősödhetnek azok a veszélyt hordozó körülmények, amelyek kockázatot jelentenek a gazdasági növekedésre.

Életveszélyessé vált a Szegedi Tudományegyetem jogi karának épülete hétfői viharban, ezért felfüggesztették az oktatást.Az intézmény tájékoztatása szerint mintegy 100 négyzetméternyi tetőfelület zuhant az utcára, illetve a belső udvarra. A tanórákat az egyetem más karainak épületeibe szervezik át. A hétfői viharban a szél leszakította a Szegedi Nemzeti Színház tetejét is. A Széchenyi téren három fiatal megsérült, amikor rájuk dőlt egy fa.

Jelentős beruházást és több száz fős létszámleépítést jelentett be az Electrolux Group. A társaság 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában, ami eddig a legnagyobb volumenű Magyarországon. A cég bejelentette azt is, hogy a porszívók és hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezik át 2020-tól. A jászberényi átalakítás körülbelül 800 dolgozót érinthet.

Donald Trump kérésére lemondott John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója - jelentette a Fox televízió és több más amerikai médium. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: azért döntött így, mert nem értett egyet John Bolton néhány javaslatával. Amerikai sajtóhírek alapján John Bolton ellenezte az Egyesült Államok és az afganisztáni tálibok között tervezett béketárgyalásokat Camp Davidben.

Olaszországban az alsóház után a szenátus is bizalmat szavazott Giuseppe Conte miniszterelnök új koalíciós kormányának. Ezzel a kabinet megkezdheti munkáját. A párton kívüli Giuseppe Conte miniszterelnök koalíciós kormánya az Öt Csillag Mozgalom és a balközép Demokrata Párt szövetségéből alakult. Előzőleg Giuseppe Conte kormányprogramját ismertetve új reformokat és a korábbiakhoz képest mérsékeltebb hangvételt ígért.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×