eur:
394.06
usd:
365.7
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagy Éva gyermekorvos HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: Mészáros János

A fiúknak még várniuk kell a HPV-oltásra

A hetedik osztályos lányok szülei még csütörtökig kérhetik az oltást, de a fiúk vakcinája csak jövőre érkezhet.

Nem kezdődik el ősszel a hetedikes fiúknál a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás beadása, noha ehhez a vakcinatenderben elegendő oltóanyag áll rendelkezésre – írta a Világgazdaság.

A HPV elleni védőoltást szeptember 12-ig igényelhetik a 12. évüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei, abban az iskolában, vagy gimnáziumban, ahova a gyermek jár - a témáról itt írtunk bővebben. A vonatkozó közbeszerzési eljárás szerint az MSD Pharma Hungary 3,4 milliárd forintért 120 ezer vakcinát, valamint 2020 márciusáig opcionálisan további 160 ezer adagot biztosít a tizenkét évesek HVP elleni oltásához. A cég a lap érdeklődésére kiemelte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-es vakcinatenderében a szerződés alapján a kiírónak lehetősége van az alapmennyiségen túl opcionális mennyiség lehívására. A fennmaradó mennyiség igénybevételéről szóló bejelentés legkésőbbi időpontja 2020. március 31., de a volumen ezt követően is felhasználható.

Az Emmi nem jelezte az MSD Pharma Hungarynak, hogy kéri a fiúk oltásához szükséges vakcina szolgáltatását, ezért biztosra vehető, hogy az ő HPV-oltásuk az idén ősszel nem kezdődik el.

A gyártási és adminisztrációs feltételek teljesüléséhez ugyanis kevés idő van hátra.

Év közben gondot okozna elindítani a programot, mert felborítaná a szokott oltási rendet. Így a fiúk esetében a legkorábbi időpont az oltóanyag beadására 2020 októbere lehet.

A tárca ugyanakkor még mindig vizsgálja, hogy a hetedik osztályos fiúk korosztályában mikortól lehet a HPV-oltást bevezetni – írta a lap.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×