eur:
392.14
usd:
366.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nagy Éva gyermekorvos HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: Mészáros János

Fontos döntés előtt a szülők, egy hét maradt

Még egy hetük van a szülőknek arra, hogy eldöntsék, kérik-e az ingyenes HPV elleni védőoltást iskolás lányuknak. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus több megbetegedést és rákot is okozhat, amelyek ellen az oltás hatásos, és a vakcina nem tartalmaz vírust.

Egy kutatás szerint a magyar szülők több mint 55 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a HPV fertőzés mennyire gyakori. Pedig a szexuális életet élő nők és férfiak többsége átesik rajta – hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke, Pátri László.

Mint kifejtette: egy 2017-es uniós adatgyűjtés alapján az látszik,, hogy a HPV-vel kapcsolatosan Európában 53 ezer új megbetegedés alakult ki. Az összes malignus megbetegedésnek mintegy 5 százalékáért felelős ez a vírus. Nemcsak a rákot okozza, hanem az is eléggé köztudott, hogy genitális szemölcsöket is tud produkálni, ez 700-850 ezer új megbetegedést jelenthet Európában évente - közölte Pátri László.

Sokan a mellékhatásoktól tartva nem kérik gyermeküknek az oltást. Pátri László viszont hangsúlyozta, hogy

ez a vakcina nem tartalmaz vírust.

Nem tud szaporodni, nem tartalmaz genetikai anyagot, ami esetleg beépülve a sejtekbe azok működését meg tudná változtatni, ezért fertőzést sem tud okozni, hiszen csak egy komponenst tartalmaz, egy burok fehérjét, és ugyanezért rákos megbetegedéshez sem tud vezetni a védőoltást, mert hát nem tartalmazza magát a vírust - magyarázta.

A szakember hozzátette, hogy

a Magyarországon használt oltóanyag 90 százalékos hatékonysággal rendelkezik.

"2006 óta alkalmaznak a világban HPV elleni vakcinákat. Kezdetben kettő és négy komponensű volt forgalomban, de most már Magyarországon elmondható az, hogy a legszélesebb védelmet biztosító kilenc komponensű vakcina áll rendelkezésre az iskolaoltási programban a 2018-2019-es tanév óta. Ezt nagyon nagy vívmánynak értékelem" - jelezte.

A HPV elleni védőoltást szeptember 12-éig igényelhetik a 12. évüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei, abban az iskolában, vagy gimnáziumban, ahova a gyermek jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×