eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Új program a szívinfarktuson átesett betegekért - a nap hírei

Elfogadta a londoni alsóház a rendezetlen brexit tilalmát célzó tervezetet, a kormányfő előrehozott választást kezdeményez. Megalakult az új olasz kormány, amely csütörtökön teszi le az esküt. Folytatódik a jogállamisági uniós eljárás Magyarország ellen, szeptember 16-án hallgatják meg a magyar kormány képviselőjét. A nap legfontosabb hírei szeptember 4-én.

Előrehozott választások kiírását kezdeményezte október 15-ére Boris Johnson brit miniszterelnök, miután a londoni alsóház elfogadta a rendezetlen brexit tilalmát célzó ellenzéki tervezetet. A kormányfő szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által beterjesztett törvényjavaslat elfogadása lehetetlenné tette a további érdemi tárgyalást az Európai Unióval a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodásról. Az indítvány ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül további vitára.

Mintegy 780 millió eurót tesz elérhetővé a bennmaradó tagállamok számára az Európai Bizottság az Egyesült Királyság esetleges rendezetlen kilépése okozta gazdasági károk enyhítésére. A testület tájékoztatása szerint az összeget a főként természeti katasztrófák kezelésére szolgáló szolidaritási alapból különítették el. Az Európai Bizottság ismét figyelmeztetett, hogy megnőtt az úgynevezett kemény Brexit valószínűsége az október 31-éig hátralévő idő rövidsége, valamint a brit belpolitikai helyzet miatt.

Megalakult az új olasz kormány, amely csütörtökön teszi le az esküt.Giuseppe Conte miniszterelnök bemutatta minisztereinek listáját a köztársasági elnöknek. A koalíciót az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt alkotja. A pártoktól független politikus 2018 júniusa óta vezette az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Liga koalíciós kabinetjét, az utóbbi párt vezetője, Matteo Salvini azonban előrehozott választások reményében felmondta a további kormányzati együttműködést addigi koalíciós partnerével.

Az alacsony kamatok politikájának folytatását ígérte parlamenti bizottsági meghallgatásán az Európai Központi Bank élére jelölt Christine Lagarde. A gazdasági bizottság támogatta jóváhagyását a posztra. Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le. Christine Lagarde volt francia pénzügyminiszter, aki az utóbbi nyolc évben a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói tisztségét töltötte be.

Folytatódik a jogállamisági eljárás Magyarország ellen, szeptember 16-án hallgatják meg a magyar kormány képviselőjét az Általános ügyek tanácsában - közölte az Unió soros elnökségét betöltő Finnország igazságügyi minisztere. Az Európai Parlament Igazságügyi Bizottságának ülésén Anna-Maja Kristina Henriksson szükségesnek nevezte a Magyarországgal szembeni eljárás elindítását. A finn politikus arról is beszélt, hogy az uniós támogatásoknak fontos szerepet kell játszaniuk a jogállamisági mechanizmusban, össze kell kötni a kettőt.

Magyarországon az uniós átlagot meghaladó mértékben történik vádemelés az OLAF ajánlásai alapján - közölte a Legfőbb Ügyészség. A vádhatóság az Európai Csalás Elleni Hivatal keddi jelentésére reagált, amelyben a magyar pályázatoknál a szabálytalanságok magas számára hívta fel a figyelmet. Az OLAF azt hangsúlyozta: tavaly Magyarországon végezte el a legtöbb vizsgálatot, és ezek négyötödében állapított meg szabálytalanságot. Az Euronewsnak adott keddi interjúban a szervezet vezetője ezután arról beszélt: Magyarországra jön.

Új részvényindexet indítanak a kelet-közép-európai tőzsdék. A lengyelországi gazdasági csúcstalálkozón bejelentették, hogy a CEEplus nevű indexkosár a négy visegrádi állam, illetve Horvátország, Románia és Szlovénia vállalatainak több mint 100 részvényéből áll, amelyek naponta legalább 90 ezer eurós forgalmat bonyolítanak.

Budapest a LOT lengyel légitársaság második bázisává válik, ami a magyar külügyminiszter szerint hozzájárul a közép-európai térség és a világ többi része közötti összeköttetések további fejlesztéséhez. Szijjártó Péter a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon beszélt arról, hogy a lengyel nemzeti légitársaság szeptember 22-én indítja Budapest és Szöul közötti járatát.

Kiemelt fenntarthatósági érdeknek nevezte a vasút térnyerését a személyszállításban és az árufuvarozásban az innovációs miniszter. Palkovics László stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Rail Cargo Group magyarországi vállalataival. Az együttműködési megállapodás célja, hogy növelje a vasúti szállítási szolgáltatások színvonalát és hatékonyságát a közös közlekedéspolitikai célkitűzések elérése érdekében.

A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve. Hankó Zoltán, a kamara elnöke hozzátette, hogy az elmúlt napokban minden magyarországi gyógyszertárba eljuttatták azokat a szórólapokat, amelyeken a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére használt gyógyszerek szedésére vonatkozó tanácsok olvashatók.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×