eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Mikroműanyag a csapvízben: Magyarországon senki sem méri

A magyar csapvíz nem tartalmaz mikroműanyagot, mert a felszín alatti vízforrásokból származik, ahova nem kerülhetnek szennyezők – állítja a Magyar Víziközmű Szövetség. A szervezetnek azonban nincsenek adatai erről. A mikroműanyagok – állatkísérletek szerint – emésztőszervi problémákat okozhatnak.

Hetente 5 gramm, azaz egy bankkártyányi műanyagot ehetünk meg – mutatta ki nemrég a Newcastle Egyetem kutatása. A műanyagszemcsék a sörtől a csapvízig szinte mindenhol felbukkannak. A magyar ivóvíz mikroműanyag-tartalmára vonatkozóan nincs adat, ezért Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel próbálta kideríteni. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is azt közölte, hogy nincsenek ilyen méréseik.

A Magyar Víziközmű Szövetség pontos mérési módszer híján szintén nem rendelkezik ilyen adatokkal, de a főtitkára szerint

a magyar csapvízbe nem kerülhet se műanyag, se más szennyeződés.

"Magyarországon 96 százalékban mélységi, felszín alatti vizeket használunk. Ezeknek a forrásoknak a nagy része ráadásul védett vízbázis. Ahogyan más sem, így a mikroműanyag sem tud oda lejutni" - hangsúlyozta az InfoRádiónak nyilatkozva Nagy Edit.

Knisz Judit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem víztudományi karának tudományos munkatársa szerint azonban a szennyezők a felszín alatti vizekbe is leszivároghatnak. "Valóban sokkal kevésbé érintettek a felszín alatti vizek, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy megtalálhatók ott is a szennyeződések. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az ivóvízben a tisztítás során ezeknek a viszonylag alacsony koncentrációban megtalálható szennyezőknek a mennyisége tovább csökken. Ezért az ivóvízbe valóban nagyon-nagyon alacsony mennyiségben juthatnak be" - tette hozzá.

Knisz Judit hangsúlyozta, a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer Magyarországon. Azt is hozzátette: a palackozott italokból bizonyítottan sokkal több mikroműanyag kerül az emberi szervezetbe.

Állatkísérletek szerint a részecskék bélproblémákat okozhatnak.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének friss jelentése szerint azonban az ivóvízben található mikroműanyagok egyelőre nem tűnnek veszélyesnek az emberi egészségre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×