INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

deliága éva

gyermekpszichológus

vakáció

kockázat

gyerekek

A szakértő szerint nem szabad túl korán egyedül hagyni a gyereket

A szakértő szerint nem szabad túl korán egyedül hagyni a gyereket

A nyári vakáció idején sok szülőnek okoz gondot, hogy amíg dolgozik, magára hagyhatja-e gyermekét? Az InfoRádiónak nyilatkozó gyermekpszichológus szerint elsősorban a gyermek érettségétől függ, hogy egyedül lehet-e hagyni. Deliága Éva azt is hangsúlyozta, hogy a szülőknek mérlegelniük kell az ezzel járó kockázatokat.

A nyári szünet ideje alatt több családnál is problémát jelent a gyermek biztonságos elhelyezése. Előfordul, hogy rákényszerülnek a szülők, hogy egyedül hagyják otthon a gyermeküket.

A gyermek felügyelet nélkül hagyása esetén ugyanazokat a tényezőket kell mérlegelni, mint például mikor arról döntünk, egyedül engedjük-e át őket az úttesten – mondta az InfoRádiónak Deliága Éva gyermekpszichológus.

"Nyilván az utcai helyzet veszélyesebb, mert hogyha elfelejt körbenézni, akkor elcsaphatja egy autó. De ugyanígy otthon is vannak veszélyforrások. A saját praxisomban azzal találkozom, hogy

amikor a szülők túl korán hagyják otthon a gyereket, és baj lesz belőle, akkor az sokszor olyan traumát okoz a gyermeknek, ami nagyon nehezen múlik el.

És amikor hetedikes, nyolcadikos gyerekekről beszélünk, tizenhárom, tizennégy évesekről, akkor én is sokkal nyugodtabb vagyok, mert egy ilyen életkorú gyereknek már sokkal bővebb a problémamegoldó készlete. Amikor arról beszélünk, hogy nyolc, kilenc, tíz éves gyereket egyedül lehet hagyni, akkor, azt gondolom, csak különleges esetekben, és csak rövid időre megengedhető" – húzta alá.

Jellemzően napközben, a munkaidő leteltéig hagyják magukra a szülők a gyermeküket. "Minél idősebb a gyermek, annál nagyobb rá az esély, hogy egyébként igényli is az egyedüllétet, ha önálló, jól feltalálja magát, és a szokatlan helyzetekben is van egyfajta megoldási mintája. Váratlan helyzetekben rögtönözni tud, fel tudja mérni, hogy mekkora a baj, és valamifajta megoldást tud rá keresni" – mutatott rá.

Manapság egyfajta digitális köldökzsinór van a szülők és a gyermekek között

– tette hozzá a gyermekpszichológus. "A szülő ilyenkor azt a metódust szokta bevezetni, hogy amikor elmegy otthonról, esetleg kiír egy cetlire információkat a gyereknek, aztán felhívja ebédkor, elmagyarázza neki, hogy hogyan melegítse meg az ételét, hol találja meg a hűtőszekrényben, aztán telefonál neki például akkor, mielőtt elindul a munkahelyéről. Tehát van egyfajta köldökzsinór,

ezek a gyerekek nincsenek teljesen magukra hagyva

ebből a szempontból. De azért meg kell nézni a gyerek szemszögét is. Azt tanácsolnám a szülőknek, ne siettessék ezt az egyedüllétet, tehát ne legyen általános, hogy egy tízéves gyereket egyedül hagynak otthon. Tizenkét éves kor után meg lehet fontolni, és apránként lehet gyakorolni. Tehát, hogy egy órát van egyedül, két-három órát van egyedül, de akkor se ez legyen a nyári program, hogy egyedül van otthon a gyerek" – húzta alá a szakember.

Deliága Éva kiemelte: a gyermek egyedül hagyása kényszermegoldás, a szülőknek pedig mindig mérlegelniük kell az ezzel járó kockázatokat.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

A szakértő szerint túl fiatal korban nem lenne szabad siettetni
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018