eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Kullancsinvázióra figyelmeztetnek, drága lesz a védelem

Már nemcsak az erdőn-mezőn, de a városi parkokban is nő a fertőzött kullanccsal való találkozás veszélye. A háziorvosok javasolják a védőoltást, amelyet jelenleg nem támogat a tb.

Szinte az év 365 napján szükség van a kullancs elleni védelemre – hívta fel a figyelmet Kruzslicz Anita, okleveles győri kutyaoktató a Kisalföld cikkében. Az enyhe tél miatt ugyanis meglehetősen elszaporodtak a természetes ellenséggel alig rendelkező vérszívók. A kullancsok jelentős része nem fertőzött; baj akkor van, ha a kullancs egysejtű-, baktérium- vagy vírusfertőzést terjeszt.

Az agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltásokat célszerű tél végén beadatni a lap szerint. A másik kullancsok által terjesztett betegséget, a Lyme-kórt azonban csak a csípés elkerülésével lehet megakadályozni. Utóbbi hosszan lappang szervezetünkben, nagyon alattomos tud lenni.

„A praxisomban Lyme-kóros pácienssel már többször találkoztam. Mindegyiküket sikerült antibiotikummal gyógyítani a betegségből, amelyet fertőzött kullancsok terjesztenek” – mondta az újságnak Pintér Gyula háziorvos. Hozzátette: tél végén, tavasz elején mindig van érdeklődés a védőoltások iránt, emellett jó kezdeményezésnek tartja, hogy a szabadban, zöld területeken dolgozók oltását a munkahelyük biztosítsa.

Meglehetősen drága ugyanis az elérhető védőoltás: ezek

felnőtt és gyerek verziójának ára 8-12 ezer forint között mozog.

A lap szerint akció nélkül annak a négyfős családnak, amelyik nulláról szeretne védelmet biztosítani a kullancsokkal szemben, 120-130 ezer forintjába kerül a vakcina. Ráadásul egyes háziorvosok térítést kérnek a beadásáért is.

A vérszívók emellett a háziállatok, kedvencek egészségét is fenyegetik, főleg, ha sokat mozognak magas fűben, aljnövényzetben. A kutyákra pedig kimondottan veszélyes lehet a fertőzött csípés, a babézia a vörös vértesteket támadja, majd az állat veséje mondja fel a szolgálatot. Ha a kutya már barnásat vizel, akkor komoly a baj és azonnal orvosi segítségre van szükség. Az állatoknál is hosszabb folyású a Lyme-kór és antibiotikummal gyógyítható.

Ha embert, állatot csíp a kullancs, célszerű csipesszel higgadtan kihúzni a bőrből úgy, hogy a kullancs ne eressze a fertőző nyálát a bőrbe. Vagyis ne pusztuljon el a húzáskor – csak utána.

Amire figyelni kell:

  1. A természetben 1-1,5 óránként tartsunk kullancs „vizitet”.
  2. Évszaknak megfelelő, zárt, hosszú ruházatot viseljünk az erdőben.
  3. A zoknit tűrjük a nadrág szárába, viseljünk sapkát vagy kalapot a túrázások során.
  4. A magas, kaszálatlan füvet kerüljük.
  5. A szúnyog- és kullancsriasztó spray-t ne csak a bőrre, hanem a felsőruházatra is fújjuk.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×