eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kendernay János, az LMP új társelnöke a párt rendkívüli tisztújító kongresszusa utáni sajtótájékoztatón a Lurdy Házban 2019. július 6-án.
Nyitókép: Kovács Attila

Kendernay János: az LMP-nek nincs egységes ajánlása az őszi választásokra

Alapszabály-módosításra és parlamenti frakciójának ráncfelvarrására készül az LMP – mondta Kendernay János, a párt társelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikus arról is beszélt, van, ahol együttműködnek más pártokkal, van, ahol civil jelöltet támogatnak az önkormányzati választásokon.

Szeptember elejére hirdet kongresszust az LMP, itt a tervek szerint női társelenököt választanak – ismertette Kendernay János, a párt július elején megválasztott társelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Ezt nehezíti, hogy

több női tagot is eltiltott a vezetői tisztségektől a párt etikai bizottsága.

A július 6-i tisztújításon ezért nem is volt érvényes jelölt.

Kendernay János szerint a patthelyzetet a kongresszus oldhatja fel. "Ez lehetséges, ezt megtehetik a delegáltak. Hogy lesz-e erre szándék, hogy hogy akarják ezt kifejezésre juttatni, az a delegáltakon múlik" – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus szerint tavaszig alapszabály-módosításra is szükség van. Az LMP parlamenti frakciója is ráncfelvarrásra készül, a feladatkörökben azonban nem lesz változás – tette hozzá.

A társelnök hangsúlyozta, a közös ellenzéki fellépést nem lehet megkerülni, ugyanakkor meg kell őrizni az önálló hangjukat, így a zöld politikát markánsan akarják képviselni.

Az LMP-nek nincs egységes ajánlása az őszi önkormányzati választásra, ha helyben az együttműködést látják jónak, akkor jóváhagyják – mondta a párt nemrégiben megválasztott társelnöke. Kendernay János szerint csak néhány helyen, például Pécsen állítanak önálló jelöltet.

"Van, ahol nem fog megjelenni a logó, van, ahol egy pártnak a jelöltjét fogjuk támogatni, máshol pedig egy civil szervezetét. A hagyományos párt-láthatóság most nem lesz meg. Valóban lesz, ahol lesz világos LMP-jelölt - leginkább Baranyában, Pécsett -, és lesz, ahol ez nem lesz látható, de ott lesz az LMP és a politikája adott esetben" – magyarázta.

Kendernay János szerint az önkormányzati választáson a pártpolitikának kicsi a jelentősége, ez alól Budapest kivétel. Az LMP-társelnök elmondta: sajnálja hogy Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölttel megszakadt az együttműködés, szerinte Tarlós István riválisa kiváló programot alkotott.

Megerősítette: Karácsony Gergelyt támogatják.

"Az LMP vállalta és tartja magát ahhoz a vállalásához, hogy az előválasztás győztesét támogatja" – tette hozzá.

Kendernay János megjegyezte: az, hogy az LMP támogatottsága Budapesten elenyésző, nem a zöldpolitika megbukása, csak a pártot jellemzi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×