INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 18. vasárnap
Ilona

rovarevés

élelmiszer

eu

engedélyezés

Felkerül az étlapra a szöcske, a tücsök és a lisztkukac

Felkerül az étlapra a szöcske, a tücsök és a lisztkukac

Infostart

Komoly szándék mutatkozik Európában arra, hogy élelmiszerként forgalomba kerüljenek az étkezési célra alkalmas rovarok és az ezekből készült termékek.

Számos élelmiszer-biztonsági kérdést felvet az étkezési célú rovarok európai engedélyezése. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) várhatóan a következő években megalkotja azokat az iránymutatásokat, amelyekkel a rovartenyésztés és -feldolgozás biztonságos lesz, ezt követően az Európai Bizottságnak kell döntenie arról, nyilvántartásba veszi-e ezeket az új élelmiszereket.

Az étkezési célú rovarokat jelenleg nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni, ehhez hosszas engedélyezési eljárásra van szükség, hogy új élelmiszerként bekerüljenek az ­uniós nyilvántartásba. Eddig a szöcske, a tücsök és a lisztkukac étkezési célú felhasználásának engedélyezését kérték a piaci szereplők, döntés egyelőre nem született.

Az Agrárminisztérium a Magyar Nemzet megkeresésére azt közölte, hogy az uniós szintű döntés mellett nemzeti hatáskörben is szabályozható az étkezési célú rovarok forgalmazása. Kiemelték: ha rovaralapú élelmiszereket engedélyeznek az Európai Unióban, akkor a legszigorúbb szabályozásokat és előírásokat lesz célszerű alapul venni, mivel ezen a területen rendkívül kevés az ismeret és a tapasztalat.

A veszélyek között szerepel:

  • a rovaralapú élelmiszerek potenciális allergén, keresztallergén hatása
  • biológiai veszélyek, egyebek mellett kórokozó baktériumok, vírusok, paraziták, gombák, prionok
  • kémiai kockázatok, nehézfémek, toxinok, állatgyógyászati szerek, hormonok, növényvédőszer-maradékok vagy a csomagolóanyagból kioldódó anyagok
  • fizikai veszély

A lehetséges mikrobiológiai veszélyek miatt csak megfelelően hőkezelt rovar, rovarkészítmény fogyasztása javasolható. Egyes rovartermékeknél speciális kémiai kockázatot jelenthet a túlzott kitinbevitel. Az uniós engedélyeztetési folyamatban az ezekből a veszélyekből fakadó kockázatokat esetről esetre értékelik.

Anglia, Belgium, Hollandia, Dánia, Finnország tagállami hatáskörben engedélyezte az étkezési célú rovarfelhasználást, ám csak 2020-ig. Ezt követően csak akkor maradhatnak forgalomban, ha az uniós szinten zöld jelzést kapnak, ezért várhatóan egyre erősebb nyomás helyeződik az Európai Bizottságra.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018