INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Tücsök, sáska, lisztkukac - ezt eszi leginkább Európa

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
Magyarországon még nem engedélyezett a rovarok élelmiszerpiaci forgalmazása, de az Egyesült Államokban és több európai uniós tagállamban is rohamos tempóban fejlődik ez az ágazat - mondta az InfoRádióban az első magyar rovaripari konferencia szervezője, Pintér Richárd, a Szent István Egyetem doktorandusza.

A rovarevéssel foglalkozó kutatók eddig 2111 emberi fogyasztásra alkalmas fajt azonosítottak. Kultúráktól függ, hogy kinek melyik a legízletesebb, hiszen Thaiföldön a tutajpoloskát is előszeretettel fogyasztják,

az európai közízlésnek leginkább megfelelő faj a tücsök, a sáska és a lisztkukac.

Ezeknek viszonylag semleges az ízjegyük, ezért több módon felhasználhatók - mondta Pintér Richárd, a Szent István Egyetem doktorandusza.

Az első magyar rovaripari konferencia szervezője közölte, tavaly év közepétől engedélyezték haltakarmányozásra a rovareredetű alapanyagokat, de Amerikában és Ázsiában is dübörög már az élelmiszer-ipari felhasználása:

számos terméket állítanak elő, például energiaszeleteket, snackeket.

Magyarországon nem lehet forgalomba hozni rovarból készült élelmiszert, és az Európai Unió 80 százalékában is tiltott. Angliában, Belgiumban azonban már lehet vásárolni rovaros élelmiszereket.

"A rovaripar nagy lehetősége és jelentősége, hogy jóval kisebb ökológiai lábnyommal, jóval kisebb helyen, szerves melléktermékek jóval magasabb arányú felhasználásával állítható elő nagy mennyiségű, értékes tápanyag" - mondta Pintér Richárd. Hozzátette, a tenyésztés még nincs szabályozva, labilis a jogi háttér, de szem előtt kell tartani, hogy ugyanúgy kell viszonyulni a rovartenyésztéshez és -feldolgozáshoz, mint a hagyományos vágóállatokéhoz.


A címlapról ajánljuk