eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Palkovics László: 2021-re 90 milliárddal nőhet a kutatásra fordított pénzt

A kormány célja, hogy augusztusra megszülessen a megállapodás az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányító testületének összetételéről – mondta az innovációs és technológiai miniszter az InfoRádióban. Palkovics László kiemelte, a kormány célja, hogy 2021-re 90 milliárddal növelje a kutatásra fordított pénzt.

Zajlik az folyamat, amely az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, mint szervezetet, létrehozza – ismertette az InfoRádió Aréna című műsorában Palkovics László. Az augusztus elejéig létrejövő szervezet, hasonlóan mint a Magyar Tudományos Akadémia, közvetlenül a parlamenthez tartozik és önálló költségvetési fejezettel bír majd. A jelenlegi 15 kutatóintézet pedig, amelyek jelenleg az MTA szervezetén belül találhatóak, azok fognak átkerülni ebbe az új formába szeptember 1-jével, tette hozzá Palkovics László.

Az új rendszer vezetési struktúrája több szintből fog állni. Az egyik ilyen az úgynevezett irányítói testület, amelybe

6–6 tagot javasolhat a Magyar Tudományos Akadémia valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium,

az elnök személyéről pedig konszenzusos megállapodással kell döntenie az akadémia elnökének és a tárca vezetőjének, ismertette Palkovics László.

"Ha típusokról lehet beszélni, azt gondolom, hogy mind az akadémia, mind az ITM a tudomány képviselőiből fog választani. A törvényben benne szerepel az is, hogy

a 13 főnek kétharmada legalább a tudomány képviselője kell, hogy legyen"

– emlékeztetett a tárcavezető.

Az elnök személyével kapcsolatban Palkovics László úgy fogalmazott, olyasvalakit kell találni, aki maga is tudós vagy kutató, esetleg korábban az volt, irányított nagyobb szervezetet, és nem utolsó sorban, teljes a bizalom az irányában.

Lesz egy nemzetközi, valamint – az eddigiekkel ellentétben – egy tudományos testület is, emelte ki Palkovics László. Utóbbi olyan ügyekben fog véleményt formálni, akár dönteni is, ami az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot érinti. Hogy ennek a bizottságnak pontosan milyen jogosultságai lesznek, az a későbbiekben dől el, tette hozzá a miniszter.

"Semmi konkrétum nincs az ügyben" – válaszolta az InfoRádió kérdésre Palkovics László azzal kapcsolatban, hogy a sajtóban Vizi E. Szilveszter korábbi MTA-elnök neve merült fel, mint lehetséges elnök a hálózat élére.

A mostaninál nagyobb támogatás is lesz az elektromos autókra

Az innovációs és technológiai miniszter arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a kormány átalakítaná az elektromos autók vásárlására nyújtott támogatás rendszerét. Azt szeretnék elérni, hogy olyan szakmacsoportok is hozzájussanak, amelyeknél ennek még nagyobb hatása lehet.

Az elektromos autók támogatása az Irinyi-terven belül indult el, járművenként másfél millió forintot biztosít a kormányzat a "hétköznapi" vásárlóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×