INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

aréna

palkovics lászló

kutatás

elektromos autó

eötvös loránd

Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.

Palkovics László: 2021-re 90 milliárddal nőhet a kutatásra fordított pénzt

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

A kormány célja, hogy augusztusra megszülessen a megállapodás az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányító testületének összetételéről – mondta az innovációs és technológiai miniszter az InfoRádióban. Palkovics László kiemelte, a kormány célja, hogy 2021-re 90 milliárddal növelje a kutatásra fordított pénzt.

Zajlik az folyamat, amely az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, mint szervezetet, létrehozza – ismertette az InfoRádió Aréna című műsorában Palkovics László. Az augusztus elejéig létrejövő szervezet, hasonlóan mint a Magyar Tudományos Akadémia, közvetlenül a parlamenthez tartozik és önálló költségvetési fejezettel bír majd. A jelenlegi 15 kutatóintézet pedig, amelyek jelenleg az MTA szervezetén belül találhatóak, azok fognak átkerülni ebbe az új formába szeptember 1-jével, tette hozzá Palkovics László.

Az új rendszer vezetési struktúrája több szintből fog állni. Az egyik ilyen az úgynevezett irányítói testület, amelybe

6–6 tagot javasolhat a Magyar Tudományos Akadémia valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium,

az elnök személyéről pedig konszenzusos megállapodással kell döntenie az akadémia elnökének és a tárca vezetőjének, ismertette Palkovics László.

"Ha típusokról lehet beszélni, azt gondolom, hogy mind az akadémia, mind az ITM a tudomány képviselőiből fog választani. A törvényben benne szerepel az is, hogy

a 13 főnek kétharmada legalább a tudomány képviselője kell, hogy legyen"

– emlékeztetett a tárcavezető.

Az elnök személyével kapcsolatban Palkovics László úgy fogalmazott, olyasvalakit kell találni, aki maga is tudós vagy kutató, esetleg korábban az volt, irányított nagyobb szervezetet, és nem utolsó sorban, teljes a bizalom az irányában.

Lesz egy nemzetközi, valamint – az eddigiekkel ellentétben – egy tudományos testület is, emelte ki Palkovics László. Utóbbi olyan ügyekben fog véleményt formálni, akár dönteni is, ami az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot érinti. Hogy ennek a bizottságnak pontosan milyen jogosultságai lesznek, az a későbbiekben dől el, tette hozzá a miniszter.

"Semmi konkrétum nincs az ügyben" – válaszolta az InfoRádió kérdésre Palkovics László azzal kapcsolatban, hogy a sajtóban Vizi E. Szilveszter korábbi MTA-elnök neve merült fel, mint lehetséges elnök a hálózat élére.

A mostaninál nagyobb támogatás is lesz az elektromos autókra

Az innovációs és technológiai miniszter arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a kormány átalakítaná az elektromos autók vásárlására nyújtott támogatás rendszerét. Azt szeretnék elérni, hogy olyan szakmacsoportok is hozzájussanak, amelyeknél ennek még nagyobb hatása lehet.

Az elektromos autók támogatása az Irinyi-terven belül indult el, járművenként másfél millió forintot biztosít a kormányzat a "hétköznapi" vásárlóknak.

Nyitókép: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Palkovics: A kormány 2021-re 90 milliárddal növelné a kutatásra fordított pénzt
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018