eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél a Corvinus Egyetem fenntartóváltásának legfrissebb fejleményéről tartott sajtótájékoztatón, az egyetem konferenciatermében 2019. április 24-én. A sajtótájékoztatón a miniszter bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát a cégbíróságnak.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új szakmacsoportokat vonnak be az elektromos autók támogatásának rendszerébe

A kormány azt tervezi, hogy átalakítja az elektromos autók vásárlására nyújtott támogatás rendszerét - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Úgy akarják áthangolni a támogatásokat, hogy olyan szakmacsoportok is hozzájussanak, amelyeknél ennek még nagyobb hatása lehet.

Az elektromos autók támogatása az Irinyi-terven belül indult el, járművenként másfél millió forintot biztosít a kormányzat a "hétköznapi" vásárlóknak. A tervezett új támogatási rendszerben ennél nagyobb támogatást adnának bizonyos szakmák képviselőinek azért, hogy segítsék az elektromos autók terjedését. Példaként említette a taxisokat és Magyar Postát.

2022-re 5G legyen Magyarországon

A kormány azt szeretné, ha 2022-re Magyarországon üzleti 5G hálózat működne - jelentette ki az Innovációs és Technológiai miniszter. A cél az, hogy minden nagyvárosba és a közlekedési útvonalak mentén minél gyorsabban érjék el a lefedettséget - fejtette ki Palkovics László, hozzátéve: ezt részben jogszabályokkal, részben támogatásokkal ösztönzi a kormány.

Az 5. generációs mobilhálózatok időkésedelme olyan kicsi - nagyon gyors az adatátvitel -, és akkora mennyiségű adatot képes továbbítani, hogy egy sor új feladatra lehet használni, amire a 4G nem alkalmas. A gyártó robotok kommunikációjában, az önvezető autók irányításában, a kiterjesztett valóság (augmented reality) előállításában, a robottal végrehajtott távműtétekben is használható - sorolta Palkovics László.

Vannak már jó példák itthon, Zalaegerszegen az önvezető autóknak szánt próbapályán például már irányítottak 5G-technológiával autókat - említette a miniszter.

Kérdések is felmerülnek az 5G bevezetésével, például az adótornyok elhelyezése és egészségügyi hatása, vagy az 5G hálózatra épülő - nagy beruházást igénylő - üzleti modellek megtérülése.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×