eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Választhatnak a bírák két elv között a devizahiteles ügyek megítélésekor

Országszerte csaknem ötezer devizahiteles érvénytelenségi per van folyamatban - árulta el az InfoRádióban a Kúria polgári kollégiumának vezetője, Wellmann György. Hozzátette: az elévülés miatt azonban már nem számolnak újabb ügyekkel.

Még mindig a devizahiteles érvénytelenségi perek jelentik a legnagyobb kihívást a polgári ügyszak számára – mondta Wellmann György.

"Országosan mintegy ötezer per van folyamatban.

Az Európai Unió bírósága tavaly és idén is két magyar ügyben hozott döntést, ezért sok, korábban felfüggesztett per most folytatódik."

A Európai Unió Bírósága korábban már kimondta, hogy ha nem volt megfelelő az árfolyamkockázattal kapcsolatos banki tájékoztatás, akkor az a szerződés érvénytelenségét eredményezheti. A magyar bíróságoknak kell a konkrét ügyekben vizsgálniuk azt, hogy a tájékoztatás megfelelő volt-e, és ha nem, akkor annak mi a következménye – mondta a kollégiumvezető.

"Nem megfelelő a tájékoztatás például, ha az árfolyamkockázat fogyasztó általi viselése csak több különböző okiratban szereplő rendelkezések együttes értelmezése alapján kikövetkeztethető."

Wellmann György hozzátette: a Kúria Konzultációs Testülete a bírói mérlegelést segítő ajánlásokat dolgozott ki.

"A bíróságok két álláspont közül választhatnak, és szabadon mérlegelhetnek.

Az egyik szerint forintkölcsönként nyilvánítja a bíróság forintkamattal érvényessé a szerződést. Ennek alapja az, hogy a fogyasztó árfolyamkockázat alóli mentesülésének az a következménye, hogy a devizában való nyilvántartás megszűnik, a feleknek a kirovó pénznemre vonatkozó megállapodása nem vehető figyelembe. Marad a forintban folyósított tőkeösszeg, ehhez képest kell a kamatot változtatni, ha ugyanis a fogyasztó szabadul az árfolyamkockázat alól, ha megmaradna az ezt kompenzáló alacsony kamat, akkor felborulna a felek közötti, szerződéskor fennállt egyensúly, ami nem volna helytálló.

A kollégiumvezető hangsúlyozta, hogy mindez csak azokra az ügyekre vonatkozik, amelyekben az árfolyamkockázattal kapcsolatos tájékoztatás bizonyíthatóan nem volt megfelelő. Wellmann György kiemelte: a fogyasztó semmiképpen nem járhat rosszabbul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×