eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Széll Kálmán szobra az avatóünnepségen az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Széll Kálmán-szobrot kapott a róla elnevezett téren

Rendszerető közszolgaként tette a dolgát - mondta Tarlós István főpolgármester Széll Kálmánról, amikor felavatta Budán az egykori miniszterelnök szobrát.

Szükség van Széll Kálmán típusú vezetőkre, az alapos munkát végző, szorgalommal és szaktudással rendelkező politikusokra – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester a szoboravatón.

"Igaz, hogy Széll Kálmán nem volt lánglelkű forradalmár, nem vezetett győztes hadseregeket, és a századforduló kemény politikai csatáiban sem tudta végül hatalmát hosszútávon megtartani, jelentősége mégis vitathatatlan. Rendszerető közszolgaként tette a dolgát, munkássága a maga korában olyan fontos stabilizációs folyamatokat indított el, amelyek jótékony hatásai befolyásolták az őt követő időszakokat is" – emelte ki a főpolgármester.

Budapest, 2019. június 27.
Tarlós István főpolgármester beszédet mond Széll Kálmán szobrának avatóünnepségén az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2019. június 27. Tarlós István főpolgármester beszédet mond Széll Kálmán szobrának avatóünnepségén az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette. MTI/Balogh Zoltán

Széll Kálmán a Tisza Kálmán-kormány pénzügyminisztere volt, majd 1899-től 1903-as lemondásáig miniszterelnökként irányította az országot. Rendet teremtett az államháztartásban, kezelte az egyre elmélyülő gazdasági válságot és lezárta a kiegyezést Ausztriával. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében párhuzamot vont Széll Kálmán és a Fidesz-kormány 2010 utáni politikája között.

"Amint az a kiegyezés idején is kulcskérdés volt, meg kellett teremtenünk a magyar gazdaságpolitika függetlenségét. Az idő bizonyította, hogy jó döntéseket hoztunk. A magyar gazdaság növekedési pályán van, a magyar gazdaság államadóssága egyre kisebb és kisebb mértékű, és fontos tény az is, hogy egyre több magyar állampolgár tud elhelyezkedni" – sorolta a tárcavezető.

Budapest, 2019. június 27.
Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond Széll Kálmán szobrának avatóünnepségén az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2019. június 27. Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond Széll Kálmán szobrának avatóünnepségén az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette. MTI/Balogh Zoltán

A szobor Tóth Dávid munkája. Felállítását a Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezte, és a kormány finanszírozta.

"A törvényre, a jogra és az igazságra alapozott stabilitás a sikeres nemzet egyik legfontosabb előfeltétele – jelentette ki az eseményen az alapítvány kuratóriumi elnöke. – Az adaptációs készség, a versenyben való helytálláshoz szükséges versenyképesség pedig a másik. Erre mutatott példát nekünk Széll Kálmán életműve. E szoborral ő neki, de még inkább az ő szellemiségének, értékrendjének állítunk emléket" – tette hozzá Lantos Csaba.

Budapest, 2019. június 27.
Hagyományőrző huszárok állnak Széll Kálmán szobránál az avatóünnepségen az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2019. június 27. Hagyományőrző huszárok állnak Széll Kálmán szobránál az avatóünnepségen az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. A politikust ábrázoló egész alakos bronzszobrot Tóth Dávid szobrászművész készítette. MTI/Balogh Zoltán

Széll Kálmán nevét 1929-től 1951-ig viselte Buda legforgalmasabb tere. A területet a kommunista vezetés Moszkva térre keresztelte át. A tér végül 2011-ben kapta vissza eredeti nevét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×