INFORÁDIÓ 
2020. április 8. szerda
Dénes

ep-választás

lánczi tamás

xxi. század intézet

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án. A kormányfő mögött Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (b-j).

Lánczi Tamás: a magyar miniszterelnök jól kalkulált

Infostart / InfoRádió

Az ellenzék még annál is nagyobb bajban van, mint egy évvel ezelőtt volt – Lánczi Tamás szerint ezt lehet kiolvasni az európai parlamenti választás eredményeiből. A XXI. Század Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, az EP-választás legfőképpen az európai államok belpolitikájára volt hatással.

Az ellenzéket letarolta a Fidesz a választásokon, viszont az ellenzék házi versenyét a Demokratikus Koalíció nyerte meg – mondta Lánczi Tamás. Szerinte Gyurcsány Ferenc pártja főként az MSZP-től szívott el szavazókat, de voltak olyanok, akik az utóbbi időben a Jobbikra voksoltak, most pedig visszatértek.

A szocialistáknál, az LMP-nél és a Jobbiknál "drámai, megrendítő a vereség"

- tette hozzá a XXI. Század Intézet igazgatója, aki úgy látja: Dobrev Klára személye taktikai előnyhöz juttatta a DK-t ezen a választáson. Kérdés, hol folytatja a politizálást, Budapesten vagy Brüsszelben. Most úgy néz ki, hogy az előbbit választja – tette hozzá Lánczi Tamás. Mint mondta, aki kikerül Brüsszelbe, azt beszívja az ottani bürokráciadlk - tette hozzá az elemző, aki ugyanakkor úgy látja, hogy a főpolgármester-jelölti vitában kivár a DK elnöke. Mint mondta: nagy veszekedés lesz a baloldali jelöltek között. „Ezt a forgatókönyvet egyébként már láttuk” – emlékeztetett, hozzátéve: 2009-ben, amikor Gyurcsány Ferenc helyzete tarthatatlanná vált mint miniszterelnök, "szervezett káoszt hozott létre", amiben a saját utódlását igyekezett megoldani, "amikor már senki sem látott a gomolygó lőporfüsttől", előállt Bajnai Gordon személyével.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j2), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j), a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án.
MTI/Bruzák Noémi
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j2), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j), a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Bruzák Noémi

Lánczi Tamás hozzátette: Gyurcsány Ferenc vélhetően a békítő szerepében mutat majd fel főpolgármester-jelöltet, aki mögé a baloldalnak fel kell majd sorakoznia.

Szüksége van a Néppártnak a Fideszre

Nemcsak az Európai Parlamentben zajlanak a tárgyalások, hanem a nemzetállamok is küzdenek egymással – mondta Lánczi Tamás, aki szerint van egy német-francia meccs, a francia kormányzat igyekszik megakadályozni, hogy a németek mindenhova a saját embereiket ültessék. Ugyanaqkkor

a Visegrádi Négyek is kellően megerősödtek ahhoz, hogy legyen szavuk, de ott vannak az olaszok is.

Az intézetigazgató kiemelte: a nemzeti kormányok bejelentették az igényüket arra, hogy ők döntsék el, kik lesznek az Európai Unió tiszviselői. Elmondta:

a parlamenti többségért folyó alkudozást befolyásolják a nemzeti kormányok, ez pedig a csúcsjelölti rendszer felbomlását jelenti.

A szakértő úgy látja: a racionalitás felülírta azt a szövetségi rendszert, amit elvileg a Néppárt jelentene. Szerinte a Fidesz sokkal több támogatást kapott a pártcsaládon kívülről, mint belülről – ráadásul ezek nagyrészt erős kormányzatok, a néppárti szereplők pedig gyengültek.

"A Néppárt legalább annyira rá van utalva a Fideszre, mint amennyire a Fidesz a Néppártra"

– fogalmazott Lánczi Tamás.

Hozzátette: a nyugat-európai vezetők most láthatóan visszafogják magukat, a magyar miniszterelnök jól kalkulált, amikor azt gondolta, hogy az európai status quo változni fog.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Lánczi Tamás a hazai pártok EP-szerepléséről
 


Lánczi Tamás a Fideszről és a Néppártról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018