INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

antonio tajani

európai parlament

lisszaboni szerződés

Brüsszel, 2018. május 23.Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke sajtótájékoztatót tart egy évvel az európai parlamenti választások előtt Brüsszelben 2018. május 23-án. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Törvényalkotó Európai Parlamentet akar a távozó EP-elnök

Több jogkört szorgalmazott az Európai Parlament számára az EP még hivatalban lévő olasz elnöke. Antonio Tajani számításait azonban keresztülhúzhatják az uniós állam- és kormányfők.

Az Európai Parlament leköszönő elnöke szerint az Európai Unió példa nélküli kihívásokkal néz szembe. Antonio Tajani ezért az EP szerepét minden eddiginél fontosabbnak nevezte. "Több hatalmat szeretnénk az Európai Parlamentnek, azt akarjuk elérni, hogy az EP-nek tényleges lehetőségei legyenek a kezdeményezésre."

Az uniós állam és kormányfők közül többen is ellenzik ezt. Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádióban azt mondta: erre még az alapszerződés sem ad most lehetőséget, ráadásul az ötlet sem az olasz kereszténydemokrata politikustól származik.

"Manfred Weber a kampányában ezt már elmondta. Van tehát az Európai Néppárt oldaláról egy sürgetés, szorgalmazás, hogy legyen

az Európai Parlamentnek is jogszabály-kezdeményezési jogköre,

ami egy előrelépést jelentene az integrációban, de ennek a jogi háttere jelenleg nem létezik. Ehhez módosítani kellene a lisszaboni szerződést, ami a tagállamokon keresztül megy, tehát az EP megjelölte következő célpontját, hogy igazi törvényalkotóvá váljon, hiszen

a mai helyzetben az EP nem ér fel egy nemzeti parlamenttel olyan értelemben, hogy nem törvényhozó, csak elfogadó testület."

Az Európai Parlament lehetséges jövőjéről, valamint az EP csúcsjelölti rendszeréről is iránymutatás születhet az Európai Tanács jövő heti csúcstalálkozóján.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

Tajani több hatalmat akar az EP-nek
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018