eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Sérülés a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán 2019. május 30-án hajnalban. Legalább heten meghaltak, amikor a luxushajó 29-én éjszaka összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Sokkos állapotban volt a dunai balesetet bejelentő telefonáló

A szerda esti hajóbaleset után a segélyhívó rendszerben rögzített riasztási lapon az szerepelt, hogy életveszély nem áll fenn. Megszólalt az az ember, aki először hívta a 112-t.

A 24.hu-nak beszélt az a személy, aki látva a szerdai esti hajóbalesetet, először tárcsáza a segélyhívót. Az egyik közelben haladó városnéző hajón utazott, amikor a tragédia bekövetkezett. A Parlament környékén arra lett figyelmes, hogy hajóroncsok – székek, asztalok, fadarabok – úsznak a hajójuk körül. Azt hallotta a hajó egyik matrózától: "felborult a Hableány, menteni fogunk."

Sokkos állapotban hívta fel a 112-t, amit először nem is akart tárcsázni, mert azt gondolta, hogy a hatóságok már úgyis tudnak a balesetről, de végül mégis telefonált. Mmeglepetésére addig senki nem jelentette a balesetet.

"Az volt a megdöbbentő, hogy a segélyhívó munkatársa nem tudott a történtekről.

Közöltem vele, hogy felborult egy hajó és emberek vannak a vízben" - nyilatkozta.

Hozzátette: olyan volt, mint a filmekben, még most is a történtek hatása alatt áll. Az a hajó, amelyiken utazott, két embert mentett ki. Nem látta, de a kapitány azt mondta, hogy holttesteket is sodort a víz.

A portál birtokába jutott a segélyhívó rendszerben rögzített riasztási lap, amely a baleset rövid leírása mellett azt is tartalmazza, hogy a mentéshez a katasztrófavédelem részéről a legmagasabb (V-ös számú) riasztási fokozatot rendelték el. Hatnál több tűzoltó rajt vezényeltek ki a helyszínre. Ennek ellenére azt is rögzítették a dokumentumban, hogy

a baleset következtében életveszély nem áll fenn.

A 24-nek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság még nem reagált.

Előzmények

Szerda este negyed 10-kor összeütközött két hajó a Dunán a Parlamentnél: a Hableány nevű turistahajóba hátulról beleütközött egy szállodahajó, felborította, majd maga alá gyűrte. Éjjel fél 1-kor a mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, 21 embert pedig nagy erőkkel keresnek. A Dunára pontont építettek, egy búvár csütörtök este már lemerült a roncshoz, de kiemelni nagyon nehéz lesz.

Az elsüllyedt hajón 33 dél-koreai turista utazott, kétfős magyar személyzettel. A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a rendőrség kihallgatta és őrizetbe vette, majd kezdeményezte a letartóztatását. A tragédiáról két videófelvételt is közreadtak. A történteket ezekből, a hajózási adatokból és a rádióforgalmazásból, valamint a túlélők és szemtanúk beszámolóiból rekonstruálják.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×