eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j2) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Brüsszelben alkudozik a magyar EP-választás ezüstérmese

Fontos pozíciókért szállhat harcba Gyurcsány Ferenc csapata, és az sem kizárt, hogy bár korábban úgy tűnt, a liberális frakcióba ülnek a DK-sok, végül a szociáldemokratáknál kötnek ki.

Kedden Brüsszelbe utazott a magyarországi EP-választás "ezüstérmesének" népes delegációja, hogy alkupozícióba hozza magát azok után, hogy 4 képviselőt is ad a nyáron megalakuló új uniós parlamentnek - értesült a Népszava.

Noha korábban úgy tűnt, a Momentumhoz hasonlóan a liberálisok frakciójába (ALDE) ül be Gyurcsány Ferenc pártjának képviselői gárdája, az új helyzetben ez már nem olyan biztos, a tárgyalások ugyanis más eredményt is hozhatnak.

A pártelnök az ATV-ben beszélt erről: a liberálisok mellett a Szocialisták és Demokraták frakciója is szóba jöhet - ismert, ez utóbbi lesz a második legnagyobb frakció az EP-ben.

A Demokratikus Koalíció "kérései" között szerepelhet az Európai Egyesült Államok ügye, a közös szociális háló és a klímavédelem, de akár kérhetnek valamilyen fontosabb pozíciót is.

A Népszava tudni véli, hogy olyan párthoz csatlakozhat a DK, amely nyomást gyakorolt az Európai Néppártra a Fidesz kizárása ügyében.

Az S&D elnöke, Udo Bullmann már reagált is a lapnak: örömmel látnák a Demokratikus Koalíció jelöltjeit.

A lap közben arról is tudomást szerzett, hogy a DK és a Momentum szereplése új fejezetet nyithat az őszi önkormányzati választásokra való ellenzéki felkészülésben, ugyanis megváltoztak a tárgyalási pozíciók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×