eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Strasbourg, 2018. szeptember 12.Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: Patrick Seeger

Régi és új magyar képviselők az EP-ben

A vasárnapi választás után nagyjából a képviselők fele kicserélődik a 21 fős magyar európai parlamenti küldöttségben.

A Fidesz legutóbb 12, most 13 helyet szerzett az Európai Parlamentben. A listavezető Trócsányi Lászlót várhatóan biztosi posztra jelölik, így az ő helyére új képviselő jöhet, talán a listán 14. Kovács István. Folytathatja a munkát az EP-ben Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Gál Kinga, Gyürk András, Hölvényi György, Járóka Lívia, Kósa Ádám és Szájer József. Visszatérő képviselő lesz Győri Enikő, új képviselő lesz Hidvégi Balázs és Tóth Edina. Búcsúzik az EP-től Erdős Norbert, Schöpflin György és Tőkés László.

A Momentum először mérette meg magát az EP-választáson, két új képviselőt küldhet Brüsszelbe: Cseh Katalint és Donáth Anna Júliát.

A Demokratikus Koalíció öt éve két helyet szerzett: Niedermüller Péter ezúttal nem szerepelt a listán, az őszi önkormányzati választásra készül, kerületi polgármester-jelöltként. Molnár Csaba ugyanakkor a lista második helyén most is befutó lett, akárcsak az EP-újoncnak számító Dobrev Klára, Rónai Sándor és Ara-Kovács Attila.

Az MSZP legutóbb két helyet szerzett, a velük most szövetséges Párbeszéd egyet, így a mostani egyetlen közös befutó helyre még esélyes lehet Újhelyi István, Szanyi Tibor és Jávor Benedek is. Hármuk közül azonban csak egyikük utazhat, a másik két képviselő számára ezúttal nem folytatódik a brüsszeli munka. Erről az MSZP országos választmánya hoz majd döntést a hétvégén.

Öt évvel ezelőtt a Jobbik három mandátumot szerzett. Morvai Krisztina 2009 óta volt az EP tagja, de 2018 áprilisában a párt visszahívta. Mandátumát nem adta vissza, független képviselőként dolgozott tovább. Kovács Béla 2010 óta képviselte a Jobbikot az európai parlamentben, ám kémkedési ügybe keveredett, és 2017 decemberében kilépett a pártból. Mandátumát ő sem adta vissza. Újrázásra így csupán Balczó Zoltánnak volt esélye a második listás hellyel. A Jobbik azonban idén csak egy mandátumot szerzett, azt pedig várhatóan a listavezető, elnökhelyettes Gyöngyösi Márton tölti majd be.

Az LMP eddigi egyetlen mandátuma is elveszett. A párt legutóbbi egyetlen képviselője, Meszerics Tamás 2018 októberében kilépett az LMP-ből, független képviselőként a mostani listára sem került fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×