INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 17. kedd
Zsófia

ep-választás 2019

gyurcsány ferenc

dk

Budapest, 2019. május 26. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j2) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Bruzák Noémi

Nem nyitja újra az önkormányzati választásra kötött megállapodásait a DK

Infostart / MTI

Gyurcsány Ferenc az európai parlamenti választás eredményét értékelve úgy fogalmazott: az ellenzék számára a választás legfontosabb tanulsága, hogy átfogó együttműködéssel szinte az összes budapesti kerületet és sok vidéki várost "ki lehet szabadítani a Fidesz karmaiból".

A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta, az eddig megkötött megállapodásokhoz lehetőség szerint tartani kell magukat. Mint mondta, a nyugodt ellenzéki felkészülés vezet sikerre, ez fontosabb, mint az, hogy bármelyik párt egy-vagy két hellyel többet szerezzen egy önkormányzatban.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is támogatják-e a párbeszédes Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét azt válaszolta, hogy a zuglói polgármester mögött négy párt, a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd áll, amelyek erről írásos megállapodást is kötöttek.

Nincs ok arra, hogy bármelyikük is "elbizonytalanodjon (...) Karácsony Gergely támogatásában"

- jelentette ki. A vasárnapi EP-választást értékelő pártelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor vereséget szenvedett, hiszen meg akarta változtatni az európai politikát, de ez a kísérlete elbukott. Az EP-t olyan frakciók fogják meghatározni, amelyek egy erősebb, együttműködő szövetséggé akarják tenni Európát - emelte ki.

Gyurcsány Ferenc érdektelennek nevezte, hogy a Fidesz hány mandátumot szerzett. Szerinte az a kérdés, hogy az Európai Parlamentben kinek lesznek szövetségesei és ezek a szövetségesek hányan vannak. Szerinte ennek alapján a magyar kormánypárt a vesztesek közé fog kerülni, ezzel a politikával ugyanis nincs helye a néppárti frakcióban, ezért a képviselői vagy valamelyik nacionalista, szélsőjobboldali frakcióba ülnek be, vagy függetlenek lesznek. Csökkenni fog Orbán Viktor érdekérvényesítő képessége, nehezebben tudja majd képviselni az ország érdekeit.

Saját szereplésüket elemezve elmondta, a DK kampányában egyetlen pillanatnyi megingás, jelentősebb tévedés és hiba sem volt. Tudták, hogy ez egy mozgósítási kampány lesz, a mozgósítási versenyt pedig Gyurcsány Ferenc szerint a DK és a Momentum nyerte meg.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018