eur:
389.76
usd:
364.83
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Kifüggesztik az európai parlamenti választás hirdetményét a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

EP-választás: 20 ezer magyar szavaz a külképviseleteken

Londonban 1729 honfitársunk járul az urnákhoz május 26-án.

Pénteken délután 16 órakor lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje, a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson Magyarország külképviseletein több mint húszezren szavaznának.

A 132 nagykövetségen, illetve konzulátuson jövő szombaton és vasárnap a Nemzeti Választási Iroda (NVI) legfrissebb adatai szerint 20 344-en szavazhatnak.

A 2014-es EP-választáson 98 külképviseleten lehetett szavazni, a szavazás napján 7572-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, vagyis több mint kétszer annyian szavaznának most külföldön, mint akkor.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai lesznek a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, az iroda vezetője is a Külgazdasági és Külügyminisztériumból érkezik.

A külképviseleti választási irodák vezetői a jövő hét elején, a külképviseleti névjegyzékbe vételek véglegessé válása után személyesen viszik ki a voksoláshoz szükséges szavazólapokat és borítékokat a külképviseletekre.

Az NVI internetes oldala, a www.valasztas.hu adataiból kitűnik: a legtöbben (1729) Londonban szavaznának, de nagyon sokan voksolnának Brüsszelben (1244), Münchenben (1208), Berlinben (1000) is. Szintén sok szavazó jelentkezett Bécsben (946), Stuttgartban (885), Bernben (871), Hágában (776), Csíkszeredán (710), Szabadkán (584), Párizsban (507).

Háromszáznál több szavazót várnak Düsseldorfban (472), Beregszászon (421), New Yorkban (382), Koppenhágában (354), Dublinban (342), Stockholmban (331), Prágában (323), Kolozsváron (322).

Tizenegy külképviselet van, ahol tíznél kevesebb szavazót várnak: Quito (9), Brazíliaváros, Csungking, Ulánbátor (8-8), Addisz-Abeba és Rijád (7-7), Luanda, Havanna és Montevideo (6-6), Kampala (4) és Phnompen (3).

A legtöbb helyen - hét külképviseleten - az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodók szavazhatnak (Chicago, Houston, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco, Washington). Négy külképviseleten szavazhatnak Kínában (Csungking, Hongkong, Peking, Sanghaj), Németországban (Berlin, Düsseldorf, München, Stuttgart), Oroszországban (Jekatyerinburg, Kazany, Moszkva, Szentpétervár). Három külképviseleten szavazhatnak Ausztráliában (Canberra, Melbourne, Sydney), Kanadában (Ottawa, Toronto, Vancouver), Lengyelországban (Krakkó, Varsó, Wroclaw), Nagy-Britanniában (Edinburgh, London, Manchester), Romániában (Bukarest, Csíkszereda, Kolozsvár) és Ukrajnában (Kijev, Ungvár, Beregszász).

Két helyszínen lehet szavazni Ausztriában (Bécs, Innsbruck), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Franciaországban (Lyon és Párizs), Horvátországban (Zágráb és Eszék), Indiában (Mumbai és Újdelhi), Kazahsztánban (Almati és Nurszultan), Olaszországban (Milánó és Róma), Spanyolországban (Barcelona és Madrid), Szerbiában (Szabadka és Belgrád), Szlovákiában (Pozsony és Kassa), Szlovéniában (Lendva és Ljubljana), Törökországban (Ankara és Isztanbul) valamint Vietnámban (Hanoi és Ho Si Minh-város).

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel,

hanem - legkésőbb a voksolást követő csütörtök éjfélig - Magyarországra szállítják, és a voksokat a Nemzeti Választási Irodában számlálják meg.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×