INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 24. szombat
Bertalan

ep-választás 2019

nvi

delegált

párt

Budapest, 2019. május 2. Az EP-választás szavazólapmintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 2-án. MTI/Mohai Balázs

Már tízezernél több delegáltat jelentettek be a pártok

Infostart / MTI

Péntek délután 16 óráig jelentheti be szavazóköri delegáltjait a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson listát állító kilenc párt. Péntek reggelig összesen 10 668 delegáltat jelentettek be a lehetséges 185 ezerből - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) péntek reggel közzétett adataiból.

A legtöbb delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, összesen 6727-et.

  • Az MSZP-Párbeszéd 1855-öt,
  • a Demokratikus Koalíció 1086-ot,
  • a Jobbik Magyarországért Mozgalom 758-at,
  • a Mi Hazánk Mozgalom 150-et,
  • az LMP 66-ot,
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 35-öt,
  • a Momentum Mozgalom húszat,
  • a Magyar Munkáspárt pedig egyet.

Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 277 bizottságba - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a listát állító pártok. A közösen listát állító pártok közösen küldhetnek két-két tagot a bizottságba. Az EP-választáson kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Ha a pártok delegálnak tagot a választási bizottságokba, saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti nyomon az eredmény megállapítását.

Nyitókép: Az EP-választás szavazólapmintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 2-án. MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018