eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Keresne az ország azon, ha tovább élne a magyar

Fontos lenne szemléletet váltani az egészségüggyel kapcsolatban, és megtérülő befektetésként tekinteni rá - mondta a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke a szervezet tizenharmadik éves konferenciája kapcsán, amelyen a résztvevők egészségügyi finanszírozási kérdésekről egyeztetnek.

Sok és akut problémával szembesül a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság; olyanokkal például, hogy egyik vagy másik terápia miképp finanszírozható, az egyes gyógyszeres terápiák esetén elérhető nyereség megéri-e a befektetést vagy sem.

"Tipikusan olyan kérdés, amit az egészség-gazdaságtan eszközeivel lehet vizsgálni; megkeresni azt az egyensúlyt, lehetőleg minél több szempontot érvényesítve, hogy legyen egy fenntartható egészségügyünk, de egyben egy olyan is, ami igyekszik hozzáférést biztosítani a betegek lehetőségek szerinti minél jobb terápiáihoz" - mondta el a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke, Németh Bertalan az InfoRádióban a társaság szerdán kezdődött, 13. éves konferenciája kapcsán.

Mint fogalmazott,

az egyensúlykeresés központi téma az egészségügyben.

A konferencia közönsége - mint Németh Bertalan elmondta - igen tarka, az állami szektor, finaszírozó, a gyógyszerhatóság és egyéb intézmények is képviseltetik magukat, egyetemek, kutatóintézetek, gyógyszergyártók, betegjogi képviselők, tanácsadó cégek is ott vannak.

Cél a szemléletváltás is

Fontos lenne tudatosítani a szakember szerint, hogy az egészségügybe áramló pénz befektetés. "Volt itt a Magyar Nemzeti Banktól egy elemző, ő adott is rá becslést, hogy

ha sikerülne növelni a várható élettartamot Magyarországon, az mennyivel növelné a bruttó hazai összterméket.

Az én meglátásom szerint az egészségügyre okosan elköltött pénz befektetés, gazdasági oldalon is lefordíthatjuk nyereségekre" - tette hozzá.

Új együttműködésekre van kilátás

Az már most látszik, hogy a különböző érdekekkel érkezők meg tudják vitatni közös kérdéseiket. Németh Bertalan példaként hozta fel, hogy a biztosítók részéről elhangzott: eddig úgy érezték, izoláltan működtek, most viszont örömmel nyitnának más szervezetek felé is. "Az ilyen helyzeteket viszont egy-egy szervezet nem tudja megoldani, ezt ágazati példák is mutatják" - hívta fel a figyelmet Németh Bertalan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×