INFORÁDIÓ 
2019. április 25. csütörtök
Márk

aréna

gulyás gergely

ep-választás

önkormányzati választás

Budapest, 2018. augusztus 14. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2018. augusztus 14-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Gulyás Gergely: nem követte el a Néppárt azt a hibát, hogy kizárja a Fideszt

Infostart

Az Európai Néppártnak fontosabb a Fidesz, mint a magyar kormánypártnak a Néppárt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ugyanakkor megerősítette: a Fidesz a Néppártban kíván maradni, ameddig a fontos kérdések képviselhetőek a pártcsaládon belül. Az őszi önkormányzati választáson nem számít nagy átrendeződésre.

Az Európai Néppárt azt nyerte a Fidesz felfüggesztésével, hogy nem gyengült meg még jobban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Szerintem azt nyerte elsősorban a Néppárt, hogy

azt az egészen kapitális, még egészen amatőr politikai pártokra jellemző hibát nem követte el, hogy a legerősebb, egyik legnagyobb tagszervezetét kizárja a választási kampányban.

Gulyás Gergely szerint sokan úgy gondolták és interpretálták, hogy a Fidesszel szemben megfogalmazott vádakhoz képest a párt a győztese ennek a küzdelemnek. A politikus hozzátette: "ami az eredményt illeti; mi mindig is úgy gondoltuk, hogy szeretnénk a Néppártban maradni, hogyha a Néppártban a számunkra alapvető fontosságú kérdések képviselhetőek. De szerintem

a Fidesz számára kevésbé fontos a Néppárt, mint amennyire a Néppártnak a Fidesz."

A miniszter hangsúlyozta, a májusi EP-választások eredményétől is függ, hogy a Fidesz marad-e az Európai Néppártban.

"Azt nagy valószínűséggel már most is ki lehet jelenteni, hogy nem nagyon lehetséges, hogy olyan eredménnyel záruljanak a választások, hogy a két egykor volt nagy néppártnak, a szocialistáknak és az Európai Néppártnak többsége legyen az Európai Parlamentben. Innentől kezdve az a kérdés, hogy kivel és hogyan lehet többséget teremteni, ki lesz az új bizottsági elnök; ha Manfred Weber lesz, neki mi a szándéka, hogyan kíván a saját bizottságának többséget teremteni az Európai Parlamentben és milyen tartalmi alkukat hajlandó megkötni ennek érdekében" - fejtette ki Gulyás Gergely.

A viszony a migrációhoz döntő fontosságú kérdés - hangsúlyozta, hozzátéve:

ha Manfred Weber és Frans Timmermans között kell választaniuk, akkor - a Fidesz "korántsem mértéktelen szimpátiája ellenére" - Manfred Weber a jobb jelölt.

Részsikereket arathat az ellenzék ősszel

A Fidesz már korábban, a tavalyi parlamenti választások kampányában is számolt azzal, hogy helyenként megvalósul a tényleges ellenzéki összefogás.

"Szerintem azért

a polgármester-választások esetén a hivatalban lévő polgármester teljesítménye a meghatározó.

Én nem hiszem azt, hogy egy népszerű, közkedvelt, helyben megbecsülésnek örvendő, és a várost jól irányító polgármestert könnyű lenne leváltani, teljesen mindegy, milyen összefogás jön létre" - mondta Gulyás Gergely, aki szerint azért néhány esetben hozhat sikert az ellenzéki összefogás, ám 2006 óta a jelenlegi ellenzék olyan rosszul szerepel az önkormányzati választásokon, hogy eggyel vagy kettővel több győzelmet is eredményként mutathat fel.

Alapvető politikai átrendeződést az ellenzéki összefogás ellenére sem vár az őszi önkormányzati választáson a Miniszterelnökség vezetője.

"Ha az ember a sajtót figyeli, akkor látja azokat a városokat, ahol az ellenzék vélelmezi, hogy van esélye, én még ezekből is levonnék jó néhányat.

Lehet, hogy a négy-öt város, ami mindig elhangzik, az is sok, lehet, hogy van kettő-három, ahol az ellenzéknek egy jó jelölttel van esélye"

- mondta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten nem számít nagy változásokra a polgármester-jelöltek személyében.

"A megyei jogú és a nagyobb városok többségében a hivatalban lévő polgármester fog indulni, de itt azért lehet néhány hely, ahol végül új jelölttel állunk a rajtvonalhoz." Mint mondta, ennek oka lehet inkább személyes, de esetenként politikai is.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Aréna - Gulyás Gergely, 1. rész
 


Aréna - Gulyás Gergely, 2. rész
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018